Zomerjachttraining 2017 Hond en Taal

Woensdag 23 augustus

De laatste training van het zomerseizoen.Helaas, ik vond het heel leuk en Blaine ook. Het is zo’n leuk groepje, alleen Marjan gaat niet door met Weimaraner Muis en dat vind ik jammer, iedereen wel volgens mij. We trainen deze dag in Mijdrecht en het is heerlijk weer. De ochtend begint lekker, ik verslaap me een uur, een uur!!!! Vraag me niet hoe, maar ik heb het gered, Blaine en ik komen precies om 09.00 uur aan.

Wat doen we zoal?

Twee apporten

Blaine en ik staan bij een paaltje en lopen rechtdoor naar een ander paaltje. Blaine blijft zitten en ik loop weer terug. Ondertussen gooit de trainer een dummy op. Ik roep Blaine en ze komt mooi voor me zitten en rent niet naar de dummy. Vervolgens zit ze aan de voet en ik zeg “apport”. Blaine rent goed in de richting van de dummy en dan verliest ze haar interesse en gaat pollen gemaaid gras eten. Zeer irritant, het ligt overal. De trainer moet de dummy bijna aanwijzen. Ze brengt het aardig goed bij me.

De trainer heeft ondertussen, toen Blaine onderweg naar mij was, weer een dummy neergelegd op dezelfde valplek als net. Met een “vooruit” stuur ik haar die kant op. Ik was er al bang voor, want ik heb de lijn te veel naar links gegeven en Blaine rent ook die kant op. Het komt goed, want ze brengt de dummy.

Achtje

Het volgen gaat best goed, los volgen ook en ik heb géén beloning in mijn hand. Wel pakt ze weer een graspol, ik haal het uit haar bekje en moet een extra rondje lopen. Ik maak er een half rondje van.

Alles in drieën

De trainer legt 12 dummy’s neer op dezelfde valplek als daarnet, alles op herinnering. De eerste lijn is als net, de tweede lijn geef ik vanaf een andere plek en de derde lijn komt helemaal van de andere kant. Het is ver en best moeilijk, alle lijnen gaan prima.

Hoge springkussen

Altijd leuk, de honden vinden dit een feest. Eerst gooit de trainer een dummy rechts van hem. Ik let op of Blaine het ziet vallen en dat doet ze. Ik zeg “nee” en nu moet ze opletten voor het springkussen wat op afstand bediend wordt. We horen het eendengekwaak en de dummy wordt huizenhoog omhoog geworpen. Blaine markeert uitstekend en komt terug, Tijdens het afgeven maakt ze weer een extra rondje. Ook de tweede dummy gaat heel goed, Blaine heeft het goed onthouden.

Verloren zoek

Ik hoor al dat het beest wat gevonden moet worden niet zo fraai is. Het is een rat! Een muskusrat. Gatver. Ik stuur Blaine het bos in, eerst zoekt ze rechts en dan links. Ze moet nu bij de rat zijn, maar ze pakt het niet meteen. Ik zeg een paar keer “apport” op aangeven van de trainer en vervolgens komt ze het netjes brengen. Ik griezel ervan, maar laat het niet merken, hoop ik. Onderweg naar de auto laat ik Blaine nog even lekker zwemmen om af te koelen.

Resumé

Het zit erop, dit was de laatste training van het seizoen. Een heel leuk seizoen, ik heb veel geleerd en Blaine ook. Ze vindt het leuk, is enthousiast, soms wat dwars en helaas is ze wel grilliger geworden w.b. het brengen. Ze maakt er vaak een spelletje van en rent eerst een paar rondjes om mij heen eer ze het brengt. Boos worden heeft geen zin, ik kan het beste omdraaien en weglopen. Tuurlijk gaan we door met het winterseizoen programma. Dat begint begin oktober. Met Jet, Olaf, helaas geen Marjan en nog 2 nieuwe.

Koffie!

Woensdag 16 augustus

In het bos

We trainen in ’s Gravenland, dit ligt bij Hilversum en ik ben hier nooit geweest. Door toedoen van Blaine die weer eens haar speeltje heeft kwijtgemaakt, komen we 5 minuten te laat aan. Het is ook best druk en nog een eind als we van de snelweg afkomen. Het is wel mooi, mooie oude huizen, echt dorps en heel landelijk, pittoresk eigenlijk. We komen uit in een bos, een mooi groot bos.

Wat doen we zoal?

Onthouden

Op een vrij open veld met veel begroeiing op de bodem gooit de trainer zichtbaar voor de honden dummy’s neer. We lopen links om dit open stuk heen naar de zijkant. Dit wordt de inzetplaats en met een “apport” stuur ik Blaine weg. Hopelijk heeft ze de plek onthouden. Blaine rent goed weg, maar halverwege stopt ze. Ik moet haar terugroepen, iets oplopen en weer inzetten. Ik geef nu meer lijn mee met het apport. Het helpt want Blaine haalt, brengt en geeft de dummy model af. Geen geklier deze keer, heel goed gedaan.

Vooruit

Er liggen nog meer dummy’s op dezelfde plek en nu mag ik Blaine met een “vooruit” wegsturen, ze is tenslotte net nog bij de valplaats geweest. Wanneer ze bijna bij de dummy’s is, fluit ik mijn territorium fluitje.  Prima gaat het, de trainer vindt het knap dat Blaine niet van dummy verwisseld. We waren beiden even vergeten dat ze de laatste was…..

Ga daar

In het bos zet ik Blaine neer bij het paaltje en zelf ga ik iets voor haar staan. De trainer staat op een soort heuveltje en gooit rechts van Blaine een dummy op. Blaine heeft de dummy goed gezien en ik stuur haar met een “ga daar” die kant op terwijl ik mijn linker arm uitsteek. Eigenlijk wil de trainer dat ik er geen commando bij geef, maar ik heb dit nog nooit geoefend zo.

Nog een keer

Deze oefening doe ik nog een keer, wanneer iedereen geweest is. Nu sta ik verder weg, best ver weg. Ook dit gaat prima. Tot nu toe worden alle dummy’s netjes gebracht, ook de nepeenden, dummy’s met touwtjes, kleine dummy’s. The lot.

Nu een vooruit

De trainer legt de dummy neer op dezelfde valplek net als de twee keren ervoor. Met een “vooruit” stuur ik haar weg, ook dit gaat prima. Ik ben helemaal verbaasd, vooral na het fiasco van vorige week. Er is hier wel veel minder afleiding van wildgeurtjes en er staat vrijwel geen wind.

 

Duif is dood

Verloren zoek met duif, ik laat Blaine niet kijken, maar ze heeft het wel afgekeken van de anderen. Ze vindt de duif snel, blijft er even hangen en ik kan me inhouden om niets te zeggen. Blaine geeft het heel mooi af, zonder het te laten vallen.

Verre markeer

Belangrijk voor zondag. Ik laat Blaine los naast mij zitten, wacht een paar tellen nadat de dummy is gevallen en zeg “apport”. Recht rent ze op haar doel af en bij de dummy’s gaat het mis. Ze wil het niet pakken en heeft wat hulp van de trainer nodig. Zo jammer. Ze brengt het wel goed terug.

Vooruit

De plek waar de dummy’s liggen kent Blaine nu door de markeer. Met een ‘vooruit’ rent ze weg en ook dit gaat goed. Bij de dummy’s fluit ik op mijn territoriumfluitje en weer pakt ze niet meteen de dummy op. Brengen en afgeven gaat prima.

Groen water

We lopen naar een mooi meertje, best breed. “Oh dit wordt niets, het water is helemaal groen”, zegt de trainer. “Dat geeft toch niets, op een proef moeten de honden er ook doorheen”. De trainer gaat aan de overkant staan, Blaine stapt meteen het water in met een “vooruit” en zwemt naar de overkant. Soms ben ik bang dat ze een stokje wil pakken in het water en zeg daarom een paar keer “vooruit”. Wanneer Blaine op de kant is zeg ik: “zoek apport”. Ze kijkt me aan vanaf de kant, maar ik zeg niets en vanzelf gaat ze weer zoeken. Even later zie ik haar staan met dummy in haar bek. Om Blaine aan te moedigen roep ik haar naam. Keurig zwemt ze naar mij toe.

Resume

Blaine was heel braaf, een beetje verdacht braaf. Ze heeft heel goed gewerkt. Alle honden deden het heel goed. Zaterdag heeft Olaf met Mègy een KJV-proef in Haaften en wij hebben een oefendag KJV in Heerle.

Koffie!

Woensdag 9 augustus

Markeren

Twee greppels, ik en Marjon staan voor de linker greppel en Jet en Olaf staan voor de rechter greppel. De trainer staat aan de rechter kant en gooit kruiselings een dummy voorbij de linker greppel. Mex moet het goed markeren en er heen lopen. Dat doet ze niet, dit gaat helemaal fout. Bij Mègy lukt het ook niet, bij Blaine ook niet. Zij heeft één ding in haar hoofd en dat is geurtjes en muizen. Dit is ook een leuk stukje met hazensporen en konijnensporen.

Een beetje anders

De trainer gaat het anders doen en maakt het eenvoudiger. Hij gaat in het midden van de twee greppels staan. Ook dit valt niet mee, Blaine is echt met andere zaken bezig. Uiteindelijk pakt ze de dummy, gooit het neer en gaat weer wat anders doen. Ik moet het goed afmaken en naar Blaine toelopen. Ze moet zitten en de dummy leg ik voor haar neer. Zelf loop ik terug naar mijn uitgangspunt en roep haar, meteen zeg ik: “apport”. Het gaat gelukkig goed en zo heb ik het goed afgesloten. Deze oefening herhalen we een aantal keren.

Van apport naar vooruit

Hierna wordt er een ‘vooruit’ van gemaakt. Steeds wordt de dummy een stukje verder neergelegd. De moeilijkheid hiervan is dat er meerdere valplekken zijn en daar moet Blaine voorbij. Ik doe dit door al op tijd aan te moedigen met ‘vooruit’, het liefst voordat de neus naar de grond gaat waar de dummy net lag. Blaine heeft hier veel moeite mee en blijft steeds hangen bij de eerdere plekken. Ik zie dat de trainer Blaine heel erg moet aanmoedigen om de dummy te pakken, waarom dan? Ik vraag dit later en hij vertelt dat de dummy in de brandnetels lag. Blaine was met deze oefeningen niet zo sterk, erg jammer.

Dummy foetsie

Muis deed het heel goed en omdat er een dummy weg is mag zij deze zoeken. Ze vindt helaas niets. Het is de favoriete dummy van Mègy dus vindt Olaf dat zij ook even mag zoeken. Weer niets. Mex gaat nog zoeken, ook niets. Blaine en ik lopen ook die kant op en nu laat ik haar ook los, de honden zijn nu allemaal aan het zoeken. Ik moedig Blaine aan om te zoeken en dat doet ze echt. We willen het bijna opgeven en dan? Blaine vindt de oranje dummy, go girl.

We lopen naar een ander veld en doen nog wat markeeroefeningen en ‘vooruit’ oefeningen. Gelukkig gaat het nu een stuk beter.

Dit was niet zo’n goede training voor Blaine en mij, het kon stukken beter. Koffie.

Woensdag 2 augustus

Net op tijd komen we aan in Mijdrecht. Olaf heeft zijn voet gebroken en dit zit in het gips, toch komt hij trainen. Stoere jongen. Hij komt op de fiets samen met Madge, auto rijden kan en mag natuurlijk niet. We zijn maar met z’n drieën, Jet is een weekje met vakantie. Na een paar weken afwezigheid, mede door het lopen van de 4-daagse, zijn Marjan en Muis er ook weer. Het is prima trainingsweer.

1e oefening

We lopen een ‘achtje’, aan de riem volgen en los volgen. Los gaat beter dan aan de lijn, doordat ze steeds wil snuffelen.

2e oefening

‘Vooruit sturen’, dit doen we niet vaak, ik denk dat dit pas de tweede keer is. Dit moet je ook niet te veel trainen, maar het is wel een onderdeel van het C-programma voor de KJV-proef. Blaine gaat goed vooruit, maar halverwege gaat ze naar de slootkant. Weer zeg ik ‘vooruit’, dat doet ze, maar niet al te snel. “Roep haar maar”, zegt de trainer. Ik roep haar naam en fluit meteen er achteraan. Dit mag. Alleen staat ze me aan te kijken, ‘ik moet toch wat pakken?’ Normaal wel, maar nu niet. Ik roep nog een keer en nu komt ze.

3e oefening

Samen met Blaine leg ik een dummy weg en we lopen terug naar de inzetplek. Met een ‘vooruit’ stuur ik Blaine naar voren. Wel wacht ik tot ze goed vooruit kijkt. Als een speer rent ze naar voren, wanneer ze bijna bij de dummy is fluit ik op mijn territoriumfluitje. Prima gaat het, ook het brengen en afgeven.

4e oefening

Nu legt de trainer een dummy neer op dezelfde plek, de honden mogen niet kijken. Maar eerst een andere oefening en de honden mogen kijken. De trainer loopt heel ver naar voren, echt heel ver. Ik moedig Blaine aan om te kijken, net op dat moment vliegt er een reiger over, in de buurt waar de dummy ligt. Nu is de aandacht van Blaine helemaal geprikkeld.

Ik geef een ‘vooruit’ en weg is Blaine ongeveer op de helft blijft ze staan en gaat naar de kant van het water. Ik moet snel ingrijpen met weer een ‘vooruit’, het lukt ze rent verder. Ik herhaal het commando een paar keer om de vaart erin te houden. Wanneer ze bijna bij de dummy is fluit ik op mijn territorium fluitje. Blaine vindt de dummy en rent als een speer terug, ze geeft de dummy mooi af.

5e oefening

Nu mag Blaine de dummy halen die de trainer eerder heeft weggelegd. Prima gaat het.

6e oefening

We lopen naar een mooi, soort meertje achtig, watertje. Blaine mag eerst een gewone apport uit water halen. Het kantje is meteen diep en dat vindt Blaine niet leuk. Ze zoekt waar ze het beste het water in kan en dat vind ik weer niet leuk. Ze loopt zelfs helemaal naar links en dat vindt de trainer weer niet leuk. “Roep haar terug”, zegt hij. Op het moment dat ik dat wil doen gaat ze het water in en zwemt naar de dummy. Het afgeven gaat prima. Ik voorkom wel dat ze de dummy laat vallen en neem het staand aan.

7e oefening

Moeilijker nu. De trainer gooit een steentje in het water, Blaine wordt hierdoor geprikkeld om het water in te gaan en vooruit te zwemmen. Ik zit er nu dichter op en voorkom dat Blaine zelf een plekje gaat zoeken om het water in te gaan. Het gaat veel vlotter nu. Blaine zwemt vooruit naar de plek waar ze denkt dat er iets ligt. Helaas dat is niet zo. Ze kijkt wat om zich heen en op dat moment fluit ik op mijn zitfluit. Blaine kijkt me aan en ik heb haar aandacht. Op dat moment gooit de trainer een dummy en die mag ze halen. Dit is het begin van dirigeren op het water, mooi gedaan.

Het zit erop, best goed getraind, er waren foutjes en haperingen, maar ach ze is nog jong. Aan de koffie.

Woensdag 26 juli

Geen training

Dinsdag 18 juli

Ja, je leest het goed, dinsdagavond jachttraining. Morgen zouden we maar met z’n tweeën zijn, Olaf en ik. Jet kan niet en Marjan loopt de 4-daagse. De trainer stelde voor aan Jet of ze misschien mee wilde trainen met de dinsdagavond groep. Maar dan traint ze bij de Utrechtse. “Is het wat voor jullie, Olaf en Liana?” Hmm, ga niet graag meer ’s avonds weg, maar als Olaf graag wil doe ik mee. Olaf wil wel en ik dus ook. Op tijd van huis weg, want het is in Breukelen. Het is rustig op de weg, geen file, heerlijk ontspannen rijden en we komen ruim op tijd aan.

Wie zijn er?

De namen ben ik vergeten, sorry. Maar er zijn twee flatcoats, een kruising flatcoat/vizla, Maddy en Madge.

1e oefening

Meerkoet

Apport uit water, op de terugweg wordt er nog een dummy gegooid en die moet later geapporteerd worden. Het water is meteen diep en dat is even wennen voor Blaine. De ene keer stapt ze er zo in en de andere keer gaat het niet zo snel. Eindelijk stapt ze in het water en blijft maar langs de kant hangen, ‘ga nu naar de dummy’, denk ik. Wat denk je dat er gebeurt, een hond heeft altijd gelijk, Blaine komt tevoorschijn met een Meerkoet in haar bek en klautert de kant op. Wat een knappe meid en dat vindt de trainer ook. Ja dit is beter dan een dummy natuurlijk. Helaas pakt ze de Meerkoet niet meer op om het naar mij te brengen. We lopen naar de andere kant van het water, zo kan ik Blaine beter in het water sturen en is ze niet meer afgeleid door de geuren van de Meerkoet. Ze ziet de dummy en haalt en apporteert het. Wanneer ze naar mij terug zwemt wordt er nog een dummy gegooid. Ik moet een luide “nee” zeggen, want ik zie dat ze in de verleiding komt om naar die dummy te zwemmen. Het helpt want ze zwemt naar me toe en geeft de dummy.

2e oefening

Hooibaal

Langs de kant van een weggetje liggen hooibalen. “Oh, dit is leuk”, zegt de trainer. “Hier moeten we gebruik van maken.” Hij legt een dummy hoog tussen twee balen in en er liggen volgens mij 3 balen. Blaine rent naar voren naar de hooibaal en zoekt en zoekt, springt op de hooibaal om beter te zoeken. Volgens mij heeft de trainer een extra dummy neergegooid, hij vond het iets te lang duren denk ik. Ze vindt nu wel de dummy en rent terug naar mij, ze maakt er weer even een feestje van, gelukkig stopt ze vrij snel en geeft de dummy aan mij.

3e oefening

Blaine en ik staan bij een paaltje, dit is de inzetplek. De trainer gooit een dummy op, Blaine en ik moeten ons omdraaien, we lopen een half rondje en staan weer bij het paaltje. Ik zeg “apport” en Blaine rent vooruit, zoekt en vindt de dummy en rent terug.

4e oefening

Nu doen we dit nog een keer, Ik geef een vooruit en wanneer Blaine in de buurt van de dummy is zeg ik “zoek, zoek, zoek”. Eerst rent ze teveel naar voren, maar al snel herstelt ze zich, duikt in de bosjes langs het pad en vindt de dummy. Het gekke gedrag met het brengen van de dummy is weer over.

5e oefening

Weer geef ik een ‘vooruit’ en wanneer ze in de buurt is bij de plek waar net de dummy lag zeg ik: “zoek, zoek, zoek”. Alleen ligt er niets, wanneer ze contact met mij zoekt fluit ik op mijn ‘zitfluit’ en zeg “zit”. Blaine gaat niet meteen zitten, maar ze doet het wel, als beloning gooit de trainer een dummy voor haar weg.

6e oefening

Ja echt we doen het nog een keer, maar nu is het een markeer. Even de spanning wegnemen van de ‘zitfluit’.

7e oefening

Blijven op post

Terwijl de trainer één van zijn speeltjes in elkaar zet, gaan wij het ‘af en blijf’ oefenen. Blaine gaat liggen en ik loop weg, Blaine ligt samen met een  Flatcoat, wel blijft er iemand bij staan. Al vrij snel word ik geroepen wanneer ik de bocht omloop. Ik ga naar Blaine en laat haar zitten. Dit houdt ze 2 minuten vol.

8e oefening

Een gigantische springkussen staat aan de overkant van het water. Een hoge stellage met een canvas doek waarop een dummy ligt. De trainer drukt met de afstandsbediening op een knopje en de dummy vliegt heel hoog door de lucht. Leuuuuuk! Blaine houdt het goed in de gaten, ik zie dat haar hoofd helemaal omhoog kijkt naar de dummy. Blaine is zo enthousiast, ze springt in het water, zwemt naar de overkant en vindt heel snel de dummy. Het wordt ook nog goed geapporteerd.

Tweede dummy

Wanneer Blaine bijna op de kant is, gooi ik een dummy voor me neer, op grote afstand. Niet…… ik gooi zo slecht, het komt vlak bij me neer. Ook dit wordt prima geapporteerd.

9e oefening

Weer een apport uit het water, prima gaat het.

Conclusie

Leuke training, na een slechte start ging het verder prima. Het zit er op, een warme zomeravond, met een ander en leuk gezelschap. Koffie!

Woensdag 12 juli

Lijnen

We trainen vlak bij Aalsmeer. Heel veel lijnen loopt Blaine, het begint simpel en dit wordt steeds verder uitgebreid en er wordt op herinnering gewerkt. Steeds wordt dezelfde plek gebruikt waar de dummy’s liggen, zo zitten die plekken er goed in. Wel brengt de trainer variaties aan en dit werkt goed. Ik vind dit zo’n fijne manier van trainen. Het wordt ook nooit saai voor de honden.

Eerst simpel

We beginnen met twee lijnen, Blaine doet het heel goed met de eerste lijn. De trainer heeft eerder dummy’s neergelegd en met een schot geïdentificeerd. Met volle vaart rent ze vooruit, wanneer ze bijna bij de dummy is fluit ik mijn territoriumsignaal. Zo traint deze trainer de lijnen, met dit territorium toontje weet Blaine dat ze in de buurt is. Ik moet hier erg aan wennen, maar tot nu toe gaat het erg goed.

De laatste heeft het moeilijk

Ook de tweede lijn gaat goed, dit gaat vanaf een dijkje en de dummy’s liggen tussen wat hoog gras en begroeiing. De lijn gaat goed, maar het vinden van de dummy niet. Blaine is de laatste, er ligt nog maar één dummy en die vindt ze niet snel. Zo verliest ze haar focus en gaat voor zichzelf werken, een beetje hier lopen en daar snuffelen, de waterkant bekijken. Ik mag niets zeggen, niet fluiten, alleen toekijken en dit is best lastig. Uiteindelijk moet de trainer helpen en hij gooit nog een dummy neer, uiteindelijk vindt ze de dummy. “Dit komt vooral omdat er nog maar één dummy ligt en veel valplekken”, zegt de trainer. Vanaf nu zorgt hij ervoor dat er bij de laatste hond tenminste twee dummy’s liggen. De honden zijn tenslotte nog jong.

3 lijnen

Poeh, dat gaat moeilijk worden. Een ’achterwaartse vooruit’, ik moet helemaal op het dijkje gaan staan en dat is ver weg van Blaine. Het commando “vooruit” moet ik een paar keer herhalen, Blaine twijfelt over wat ze moet doen. Na de derde keer draait ze zich naar achteren om en rent vooruit naar de dummy. Ik weet niet eens meer welke arm ik omhoog gestoken heb en welke kant Blaine omdraaide, Ik ben nu al helemaal blij en Blaine moet nog twee lijnen lopen. Voor de tweede lijn ligt de dummy tussen de begroeiing en tenslotte nog een dummy vooruit, net zoals bij de eerste lijn maar dan gewoon. Het gaat allemaal uitstekend, vlot, enthousiast en we zijn snel klaar.

Nog een keer

We herhalen deze lijnen nog een keer met steeds dezelfde plek waar de dummy’s liggen, zo krijgen de honden vertrouwen én het werkt. Ik denk er zelfs aan om steeds mijn territoriumfluit te gebruiken wanneer Blaine bijna bij de dummy is.

Vooruit over water

We lopen naar de andere kant en nu is de uitgangspositie voor een sloot. Aan de overkant van de sloot liggen de dummy’s op de plek waar het een beetje ruig is, net als hiervoor steeds bij de tweede lijn. Deze plek kent Blaine dus. Ik geef

een “vooruit” en Blaine gaat het water in en ze zwemt naar de overkant. Aan de overkant zeg ik nogmaals “vooruit”, op aangeven van de trainer. Blaine rent goed vooruit en ze herkent de plek dat weet ik zeker. Als ik denk dat ze vlak bij de dummy’s is, fluit ik mijn territorium signaal. Blaine pakt de dummy en zwemt terug. Er ligt nog een dummy en die mag Blaine ook halen. Ze springt nu in het water, ja echt, en is al bijna aan de overkant. Ook deze keer gaat het perfect.

Schuine lijn met schot

De dummy’s liggen op dezelfde plek als net en eerder de tweede lijn. Ik loop met Blaine op het dijkje en stop halverwege. Blaine moet zitten en de trainer lost een schot naar beneden in de buurt waar de dummy’s liggen. We lopen door naar de va tevoren aangewezen plek. Ik moet Blaine een schuine lijn geven, best lastig. Het gaat goed, Blaine rent naar de plek, pakt en brengt de dummy.

Eend

Als afsluiter een ‘verloren zoek’ van een eend. Bij een pad voor het bos is de inzetplaats. Ik zeg “zoek apport” en Blaine rent weg. Ongeveer 10 meter voor mij blijft ze staan en snuffelt, ligt de eend zo makkelijk? Dat kan bijna niet, Madge was hiervoor heel lang bezig. “Hier lag de eend”, zegt de trainer. Aha. Ik zeg niets en Blaine gaat zelf verder. Ze duikt links het bos in en even later zie ik haar al weer mét eend. Keurig netjes komt ze de eend in 1x brengen en ze geeft het zittend af. De trainer heeft als hulpmiddel tape om de vleugels geplakt. Handig, zo leert Blaine om de eend goed rond de borst te pakken en niet aan een vleugel ofzo.

Conclusie

Een hele goede training van Blaine, dat vond de trainer ook en zei dit ook tegen mij. Ging er dan niets fout of minder? Tuurlijk wel. Twee of drie keer maakte ze weer een spelletje van het terugbrengen. Het omdraaien en weglopen van mij helpt heel goed, zo is er geen lol aan voor haar. We zijn doorweekt, ik niet, maar de andere twee wel. We vinden het wel goed zo en gaan aan de koffie! In de regen, dat dan weer wel.

Woensdag 5 juli

Waar?

Precies op tijd komen we aan, we zijn de enige buiten de trainer. Het was druk op de weg, een paar meldingen van file op het matrixbord, maar die vielen gelukkig reuze mee. We trainen op de bosdijk in Nieuwe ter Aar en dit is een lang druk stuk voor mij. We rijden via Schiphol en richting Utrecht, bij Breukelen gaan we eraf.

Weer

De temperatuur is goed, weinig wind, geen regen, wat willen we nog meer. We zijn maar met 3 honden. Olaf en Madge zijn nog op hun film locatie in België. Ja we hebben een heuse beroemdheid in ons midden, het schijnt nog een leuk zakcentje op te leveren.

Wat doen we zoal?

Oefening 1

Zwemmen

Eerst mag Blaine zwemmen en ook bij deze en de komende oefeningen zit een opbouw achter. Blaine en ik staan ver van de kant af, de trainer gooit een dummy in het water en Blaine mag het apporteren. Geen enkel probleem, ik kan nog steeds zo genieten van het feit dat Blaine meteen het water in stapt en zwemt. Helaas gooit Blaine de dummy neer wanneer ze op de kant is en gaat zich schudden. Ze pakt de dummy weer, brengt het en geeft het zittend af.

Oefening 2

Hetzelfde principe als oefening 1, alleen gooit de trainer de dummy verder, dichtbij de oever aan de overkant van de brede sloot. Weer gaat het prima. Tip van de trainer! Ik moet alvast richting de waterkant lopen, wanneer Blaine de kant opklimt moet ik langzaam naar achteren lopen en “kom maar” zeggen. Dit steeds herhalen tot we bij het paaltje zijn, het helpt want Blaine geeft het zittend af.

Oefening 3

Nu loopt de trainer naar de overkant van het water, hij laat zichtbaar voor Blaine een dummy vallen. Zelf gaat hij aan de rand van de bosjes staan, zo kan hij kijken hoe het gaat. Blaine zwemt meteen naar de overkant, wanneer ze aan de kant is zeg ik: “zoek apport” en voor ik het weet zie ik haar al met de dummy in haar bek. Ze zwemt terug naar mij en geeft het bijna zittend af. Nee, ze laat de dummy weer vallen, schudt en brengt het, net als bij oefening 1. De tip van de trainer werkt nu niet.

Oefening 4

Suzy

Af

Op een mooie zonnige plek mogen de honden af en blijven. Blaine moet liggen en ik loop weg, ze ligt met Muis. Ze blijft best een tijd op haar plek, ik denk één minuut en dan word ik geroepen. Ik leg haar weer af, maar nu gaat ze heel snel van haar plek. “Het gaat ‘em niet meer worden”, zeg ik tegen de trainer en ik blijf bij haar staan. Ze moet gaan liggen, dit was de opdracht. Hierna mag Blaine nog een keer en nu laat ik haar zitten. Dit gaat beter, ze blijft op haar plek, maar is wel gaan staan, zucht.

Oefening 5

De trainer legt drie dummy’s neer en de honden mogen dit zien. We lopen door en gaan de hoek om. Blaine is aan de beurt en we lopen naar de aangewezen plek. We draaien ons om en zo zien we dat de trainer een dummy in de bosjes gooit. Ik zeg “nee” en we draaien ons om. Nu mag ze de dummy halen die net is neergelegd door de trainer. Maar ze moet eerst een bocht om, want voor de bocht is de inzetplaats. Blaine weet het nog precies en rent meteen de bocht om en haalt de dummy. Dan begint het feest, voor Blaine dan, niet voor mij. Ik zie het al aan haar ogen, één en al ondeugd. Ze rent me voorbij, nog een keer en nog een keer of duizend. Ik ga door mijn knieën, vraag het zacht, word boos, niets helpt. Ik moet me omdraaien van de trainer, “ze komt wel achter je aan”. Dat klopt ook, wanneer ze me toch weer voorbij loopt, draai ik me weer om, net zolang tot ze voor me komt zitten. Het duurt even, maar dan komt ze toch voor me zitten. De boef. Een aandachtspuntje van de trainer: ik moet niet zo snel omdraaien wanneer Blaine een dummy moet markeren. Even wachten, zodat ze de valplek goed kan inprenten. Dan pas draaien voor de volgende opdracht.

Tweede dummy

Blaine mag de tweede dummy halen, het is een dummy in vier delen en die vindt ze leuk! Ze weet nog precies waar het neergevallen is, pakt het en ja het renfestijn begint weer. Ik draai me om en weer en weer, net als even hiervoor. Van de trainer moet ik bij het water gaan staan, dit helpt, want nu komt ze voor me zitten. Grrrrrr. Zo zonde, want ze werkt zo goed.

Oefening 6

Verwaaiing

Blaine zit op de aangegeven plaats en de trainer heeft een aantal dummy’s in zijn hand. Op een afstand van 8 meter stopt hij. Langs de waterkant is staat hoog gras, planten en bloemen. Zijn hand, met daarin een dummy, beweegt hij door het hoge gras en laat zo geursporen na én de nieuwsgierigheid van Blaine is gewekt. De trainer doet dit nog een paar keer en onopvallend laat hij twee dummy’s vallen. Ik ga met Blaine in de richting staan waar de dummy’s mogelijk gevallen zijn. Ik geef een “vooruit” en bij het gras een “zoek apport”. Blaine vindt de beide dummy’s vrij snel, van het brengen maakt ze weer een spelletje. Het steeds omdraaien en weglopen werkt, ze rent me bij de laatste dummy maar 2 keer voorbij…..

Conclusie

Blaine werkt heel goed, doet het graag en zwemt meteen, Ik kan daar zo van genieten. Het brengen is een probleem, bij het waterwerk ging het goed, maar daarna.

Woensdag 28 juni

Wat doen we zoal?

Het gras is hoog en dat maakt het lijnen lopen en markeren moeilijk. We doen dit eigenlijk de hele ochtend.

Eerste oefening

Blaine moet bij het eerste paaltje blijven zitten en ik loop naar het tweede paaltje. De trainer maakt een geluidje en gooit een markeerdummy. Ik fluit Blaine naar me toe en dan mag ze de dummy apporteren. Het is geen markeer, daarvoor zoekt ze te lang door. Het vinden gaat niet makkelijk maar het lukt.

Tweede oefening

Wanneer iedereen geweest is doen we dit nog een keer en wanneer Blaine onderweg naar mij is gooit de trainer nog een dummy neer. Deze mag ze halen met een vooruit, want ze heeft het niet gezien. Het gaat niet makkelijk allemaal. Markeren gaat niet goed en deze lijn ook niet. Wel gaat het terugbrengen van de dummy beter, behalve de eerste keer met de vachtdummy.

Vierde oefening

Natuurlijk zit er een opbouw in de oefeningen. Nu moet Blaine een lijn lopen, dezelfde richting op als de net gemarkeerde dummy’s. Zo hoopt de trainer dat de plek een beetje onthouden is en dat de honden weten dat er een dummy ligt. Op herinnering dus. Dit gaat aardig

Vijfde oefening

  • Poging 1

Ik zet Blaine goed in de juiste richting neer. Maar steeds kijkt ze naar rechts en ik kan haar daar moeilijk vanaf brengen. Wanneer ze vooruit kijkt geef ik de lijn. Het gaat niet goed, ze rent goed vooruit, maar dan wijkt ze af naar rechts en zoekt daar. Een lijn is het allang niet meer. Ik moet Blaine roepen maar dat gaat zomaar niet. Blaine rent ook nog naar links naar het water, dit had al steeds haar aandacht. Weer roep ik Blaine, ze wil niet, ze moest toch een dummy meenemen! “Gooi een dummy op”, zegt de trainer, “om haar te lokken”. Dit helpt en ze komt mijn kant op.

  • Poging 2

Ik zet haar weer in en het opnieuw mis. Ik moet haar roepen en het spel met de dummy begint opnieuw. Dit wel afwisselen, zegt de trainer, de ene keer mag ze die dummy pakken en de andere keer niet. In ieder geval moet ik er voor zorgen dat er altijd nog een dummy in de tas zit.

  • Poging 3

Wanneer het vinden van de dummy nog niet lukt, moet ik zelf de lijn lopen en de dummy aanwijzen. Helaas duurt het te lang voor Blaine en loopt ze achter me aan. Pff een zware bevalling deze oefeningen. De aanhouder wint, ze loopt de lijn goed en brengt de dummy.

Zesde oefening

We staan op linie tussen de paaltjes, de honden moeten de dummy die de trainer opgooit goed markeren. Weer in het hoge gras! Zware bevalling, we hebben het idee dat ze de dummy gevonden heeft, maar toch verder gaat zoeken. Ik moet Blaine terug roepen, met de hulpdummy lukt het. De dummy blijkt in de stekels te liggen en dat vindt Blaine niet fijn. De trainer gooit weer een dummy op, nu markeert ze aardig.

Zevende oefening

Met het aangeven van een lijn met de “vooruit” richting de eerdere valplek van de markeer, rent Blaine die kant op. Ze moet weer zoeken en met vallen en opstaan wordt de dummy gehaald.

Achtste oefening

We staan achter een dijkje en in een rechte lijn moet ik een dummy over het dijkje in kort gras neerleggen. Wanneer ik terug ben draai ik me met Blaine om en ga iets uit de linie staan. De trainer werpt een dummy op en Blaine markeert aardig en is vrij snel terug. Nu mag ze de dummy halen die ik weggelegd heb, deze ‘vooruit’ voert ze goed uit.

Negende oefening

We doen dit nog een keer, maar nu wordt de dummy door een ander gegooid over het dijkje in de buurt van de eerder neergelegde dummy. Weer draai ik me om en sta met Blaine iets uit de linie. De trainer gooit een dummy op die in het water terecht komt. Blaine kan de dummy ook markeren door het opspattende water. Dit is te moeilijk, ze zoekt in de goede richting, ook langs het water en even denk ik dat ze het water in gaat. Het lukt niet en we doen het opnieuw, nu komt de dummy op het land terecht en deze markeert en apporteert ze prima.

Tiende oefening

Bij de plek bij het water waar de dummy’s net invielen legt de trainer drie dummy’s neer en ik laat Blaine goed kijken. Met een rechte lijn mag Blaine deze dummy halen en dit gaat uitstekend. Mooie afsluiter.

Conclusie

Veel gedaan, moeilijke oefeningen, maar de honden krijgen alle kans om het goed uit te voeren. Opvallend is dat Blaine blij en vrolijk de lijnen en markeers loopt, steeds weer opnieuw. Mooi om te zien. Dit geldt ook voor Mex en Madge.

Koffie!!!!

 Woensdag 21 juni

Mijdrecht

We moeten 09.00 uur aanwezig zijn en ik ben iets te laat, ook omdat ik niet helemaal lekker ben.

Wat doen we zoal?

Oefening 1

Veel lijn oefeningen. Blaine en ik lopen vanaf paal 1 naar paal 2, hier moet Blaine zitten en wachten. De trainer gooit bij paal 4 een dummy op, die Blaine moet markeren als ze slim is. Ik loop door naar paaltje 3. Ik roep Blaine en zij moet voorkomen, tot nu toe gaat alles gaat. Wanneer Blaine naast me zit zeg ik “apport” en Blaine moet de eerder gemarkeerde dummy halen. Dit gaat niet helemaal goed, ze moet toch even zoeken. Het afgeven wordt één groot feest, voor Blaine dan, ik bereik langzaam het kookpunt. Wat een draak, het is het eerste apport en de laatste tijd moet ze eerst 1000 rondjes rennen eer ze het afgeeft. Grrrr.

                                                                                  4         ⇑

 

⇑                              ⇑                               ⇑

paal 1                                2                                             3

We doen deze oefening nog een keer.

Oefening 3

Bij het eerste paaltje leg ik een dummy neer, ik dacht goed duidelijk voor Blaine, maar ik had het nog duidelijker moeten doen. Blaine en ik lopen door naar paaltje 2 en ik ga op een grotere afstand voor Blaine staan dan normaal. Blaine kijkt naar me en ik geef met mijn rechter arm aan dat ze die kant op moet gaan. Daar waar de dummy ligt. Ik gebruik daarvoor: “ga daar”, alhoewel de trainer het liefst helemaal geen commando gebruikt. Blaine bakt er niet veel van, terwijl ze het normaal best goed doet. We doen het nog een keer, ook deze gaat niet goed.

Oefening 5

Nu wordt de afstand naar de dummy groter. Ik leg weer de dummy bij paaltje 1 neer en Blaine en ik lopen door naar paaltje 3. Op een niet al te grote afstand ga ik voor Blaine staan en geef het commando. Het is dat de trainer de boel redt door een geluidje te maken, anders had ze naar voren gelopen. Nu gaat ze toch naar het eerste paaltje. We herhalen deze oefening.

Oefening 7

Afliggen en blijven op post. Blaine gaat 2 keer een stukje van haar plek af.

Oefening 8

De trainer heeft een springkonijn, zo leuk. Blaine en ik staan klaar, Het inspringkoordje heb ik lichtjes vast. De konijn springt weg en ik moet Blaine goed in toom houden. Dan gooit de trainer links van Blaine een dummy op en die mag ze halen. De moeilijkheid is natuurlijk dat Blaine gaat kijken waar het konijn is. Dat doet ze niet, ze haalt meteen de dummy. Op de terugweg wil ze wel even kijken waar het konijn is, maar daar krijgt ze de kans niet voor.

Oefening 9

De duif in sok wordt goed geapporteerd. Ik ben niet snel en attent genoeg met aannemen van de duif en nu gaat Blaine kloten en rent een paar rondjes. Ze heeft het vrij snel op en komt het brengen.

Tijd voor de koffie. Het was een les om snel te vergeten, maar wel eentje waar we aan moeten werken en geheid dat we de lijnen thuis gaan oefenen.

Koffie!

Woensdag 14 juni

Almere

Ja weer in Almere, maar nu rijden Blaine en ik veel krapper in tijd weg, als we het maar gaan redden? Een nieuwe locatie is altijd spannend, het is wel een mooie locatie, we komen op tijd aan en in één keer goed. Ik zie Marjan en Muis als enige al staan. De weg naar Almere is zo veranderd, richting Almere moest je bij Muidenberg altijd rechts aanhouden en nu links. Rechts gaat naar Amersfoort, het wordt wel goed aangegeven, aan de navigatie heb ik niets, die herkend de nieuwe situatie nog niet.

Eerst zwemmen

Het is warm en een nat pak kunnen de honden wel gebruiken. Het eerste apport uit water gaat goed, helaas wel eerst schudden. Het tweede apport uit water had met schot moeten zijn, maar de trainer heeft geen nieuwe kogels in het alarmpistool gedaan……., dan maar halen zonder schot. Blaine krijgt een bonus apport, nu echt mét schot. Blaine ruikt iets links in het riet, maar negeert het steeds, bij het derde apport niet. De trainer gooit de nepeend met schot in het water en nu gaat Blaine eerst in het riet kijken, het heeft lang genoeg geduurd vindt ze. Ik corrigeer meteen en Blaine haalt alsnog de dummy.

Heel dom

Ik heb een beetje ruimte gebrek voor de dummy’s. De bodywarmer die ik aan heb heeft een wildzak, maar het is wat klein. Mijn rugtas heb ik bij de anderen laten staan. Door ruimte gebrek in mijn wildzak leg ik de dummy op de grond neer. Dit wreekt zich nu, want op weg naar mij ziet Blaine die dummy liggen en laat de dummy vallen die ze in haar bek heeft……… Standje van de trainer: “dat had je daar niet moeten laten liggen, anders had ze het perfect afgegeven”. Hij heeft gelijk.

Pivoteren en apporteren

Er zijn 4 paaltjes neergezet en Blaine en ik staan in het midden. Ik gooi een dummy naar het eerste paaltje, draai een halve slag en Blaine draait netjes mee en gooi een dummy naar het volgende paaltje, en zo gaan we verder. Elk paaltje in de heeft een dummy, maar Blaine mag ze niet allemaal halen. We draaien terug en op mijn commando ‘vooruit’ mag ze de door mij aangewezen dummy halen. Wat doet ze? Ze gaat de andere dummy halen, ik had haar ook moeten blokken met mijn rechterbeen. Ik kan haar terugkrijgen en geef weer het commando, nu gaat het goed. Vervolgens maakt ze er een feestje van. Ze rent naar het andere paaltje en pakt alsnog die dummy, wisselt het een paar keer en rent 1000 rondjes en laat mij zwaar gefrustreerd voor lul staan. Ik roep, ik fluit, ik maak me klein, word boos, de trainer bemoeit zich ermee, het maakt niet uit. Blaine heeft de grootste lol van de wereld, wat een vreselijke boef is ze toch!!!!!! Gelukkig is er eentje die het leuk vind.

Later doen we dit nog een keer, maar dan gaat het echt om het strakke werken, het goed pivoteren. Dit betekent ook op één plaats blijven staan en dan draaien, aansluiten, draaien en aansluiten. Blaine mag één dummy halen en gelukkig wordt het normaal gebracht.

Afliggen

Dit gaat weer niet van een leien dakje. Blaine staat op en verzet een stap, de trainer is erbij en ze gaat daarom niet verder. We doen de oefening nog een keer en weer hetzelfde verhaal.

Koffie

Olaf heeft de koffie mee het veld ingenomen en we drinken onder de bomen in het gras koffie, lekker hoor.

Eend

Eerst mag Blaine een eend in een sok halen. Raar, want ze loopt er finaal voorbij. De sokeend moet bijna aangewezen worden. Hierna de eend zonder sok, dit herkend ze tenminste. Ze pakt het niet meteen op, ze ruikt wat en bekijkt hoe ze de eend gaat oppakken. Ik geef nog een commando en nu komt ze het brengen.

Konijn

Het konijn gaat heel goed, ze pakt het niet meteen en ik moet er nog een commando tegenaan gooien en dan pakt ze het op. Ze heeft het konijn mooi in haar bek, geen gekraak of gesodemieter en ze geeft het model af. Super gaaf.

Het zit er op

Na gedane arbeid mogen de honden los, ik klets nog wat met Marjan en rij terug naar Noordwijkerhout.

Woensdag 14 juni

Almere

Ja weer in Almere, maar nu rijden Blaine en ik veel krapper in tijd weg, als we het maar gaan redden? Een nieuwe locatie is altijd spannend, het is wel een mooie locatie, we komen op tijd aan en in één keer goed. Ik zie Marjan en Muis als enige al staan. De weg naar Almere is zo veranderd, richting Almere moest je bij Muidenberg altijd rechts aanhouden en nu links. Rechts gaat naar Amersfoort, het wordt wel goed aangegeven, aan de navigatie heb ik niets, die herkend de nieuwe situatie nog niet.

Eerst zwemmen

Het is warm en een nat pak kunnen de honden wel gebruiken. Het eerste apport uit water gaat goed, helaas wel eerst schudden. Het tweede apport uit water had met schot moeten zijn, maar de trainer heeft geen nieuwe kogels in het alarmpistool gedaan……., dan maar halen zonder schot. Blaine krijgt een bonus apport, nu echt mét schot. Blaine ruikt iets links in het riet, maar negeert het steeds, bij het derde apport niet. De trainer gooit de nepeend met schot in het water en nu gaat Blaine eerst in het riet kijken, het heeft lang genoeg geduurd vindt ze. Ik corrigeer meteen en Blaine haalt alsnog de dummy.

Heel dom

Ik heb een beetje ruimte gebrek voor de dummy’s. De bodywarmer die ik aan heb heeft een wildzak, maar het is wat klein. Mijn rugtas heb ik bij de anderen laten staan. Door ruimte gebrek in mijn wildzak leg ik de dummy op de grond neer. Dit wreekt zich nu, want op weg naar mij ziet Blaine die dummy liggen en laat de dummy vallen die ze in haar bek heeft……… Standje van de trainer: “dat had je daar niet moeten laten liggen, anders had ze het perfect afgegeven”. Hij heeft gelijk.

Pivoteren en apporteren

Er zijn 4 paaltjes neergezet en Blaine en ik staan in het midden. Ik gooi een dummy naar het eerste paaltje, draai een halve slag en Blaine draait netjes mee en gooi een dummy naar het volgende paaltje, en zo gaan we verder. Elk paaltje in de heeft een dummy, maar Blaine mag ze niet allemaal halen. We draaien terug en op mijn commando ‘vooruit’ mag ze de door mij aangewezen dummy halen. Wat doet ze? Ze gaat de andere dummy halen, ik had haar ook moeten blokken met mijn rechterbeen. Ik kan haar terugkrijgen en geef weer het commando, nu gaat het goed. Vervolgens maakt ze er een feestje van. Ze rent naar het andere paaltje en pakt alsnog die dummy, wisselt het een paar keer en rent 1000 rondjes en laat mij zwaar gefrustreerd voor lul staan. Ik roep, ik fluit, ik maak me klein, word boos, de trainer bemoeit zich ermee, het maakt niet uit. Blaine heeft de grootste lol van de wereld, wat een vreselijke boef is ze toch!!!!!! Gelukkig is er eentje die het leuk vind.

Later doen we dit nog een keer, maar dan gaat het echt om het strakke werken, het goed pivoteren. Dit betekent ook op één plaats blijven staan en dan draaien, aansluiten, draaien en aansluiten. Blaine mag één dummy halen en gelukkig wordt het normaal gebracht.

Afliggen

Dit gaat weer niet van een leien dakje. Blaine staat op en verzet een stap, de trainer is erbij en ze gaat daarom niet verder. We doen de oefening nog een keer en weer hetzelfde verhaal.

Koffie

Olaf heeft de koffie mee het veld ingenomen en we drinken onder de bomen in het gras koffie, lekker hoor.

Eend

Eerst mag Blaine een eend in een sok halen. Raar, want ze loopt er finaal voorbij. De sokeend moet bijna aangewezen worden. Hierna de eend zonder sok, dit herkend ze tenminste. Ze pakt het niet meteen op, ze ruikt wat en bekijkt hoe ze de eend gaat oppakken. Ik geef nog een commando en nu komt ze het brengen.

Konijn

Het konijn gaat heel goed, ze pakt het niet meteen en ik moet er nog een commando tegenaan gooien en dan pakt ze het op. Ze heeft het konijn mooi in haar bek, geen gekraak of gesodemieter en ze geeft het model af. Super gaaf.

Het zit er op

Na gedane arbeid mogen de honden los, ik klets nog wat met Marjan en rij terug naar Noordwijkerhout.

Woensdag 7 juni 2017

Van alles wat

Gisteren heeft het vreselijk gestormd en geregend, dit willen we vandaag niet. Blaine en ik komen veel te vroeg aan, dit is ook weer niet fijn. Je weet niet wat het verkeer gaat doen onderweg, met die wind en buien. We vertrekken daarom extra vroeg. Het voordeel van de koffiebeurt is dat ik nu mooi een beker instant cappuccino kan nemen, het smaakt nog lekker ook. Ja hoor het regent, toch maar laarzen en regenbroek aan mét de winterjas. Toch krijgen we ook regelmatig de zon te zien en dan is het weer warm. De wind is geen stormkracht meer, maar het waait nog flink.

Lijnen

Veel lijnen vandaag in Almere en trainen op herinnering. De hondjes – we zijn maar met z’n drieën, doen het zo goed vandaag, het is een genot om naar te kijken. De trainer heeft drie paaltjes neergezet in een hele grote driehoek op een groot veld.

Eerste opdracht

Bij het eerste paaltje laat ik Blaine zitten en zelf loop ik naar het tweede paaltje. De trainer staat bij het derde paaltje en heeft met geluid een dummy neergegooid. Ik fluit Blaine in en ze zit naast me. Vervolgens zeg ik “apport” en Blaine voert het perfect uit. Moeilijkheid is dat Blaine niet in de verleiding komt om i.p.v. naar mij te gaan, de dummy gaat halen. En natuurlijk moet ze op herinnering de dummy halen.

Tweede opdracht

Nu loop ik van het tweede paaltje naar het derde paaltje, halverwege moet Blaine zitten en blijven. De trainer gooit een dummy neer bij het eerste paaltje. Met een “apport” van mij gaat ze de dummy halen.

Derde opdracht

Blaine zit halverwege tweede en derde paaltje, ter hoogte van het eerste paaltje. De trainer legt een dummy neer bij het eerste paaltje. Ik ga niet al te ver van Blaine staan en zeg “ga daar” terwijl ik mijn rechterarm uitsteek. Ik blijf stil staan en geef pas de opdracht als ze mij aankijkt. Prima doet ze het.

Vierde opdracht

We doen het nog een keer, maar nu op herinnering. De trainer heeft de dummy al bij het eerste paaltje neergelegd. Blaine reageert prima op mijn commando “ga daar”.

Water

Een eenvoudig apport uit het water. Blaine laat ik los zitten, ze vertrekt iets te snel en ik ben net te laat met de dummy aanpakken. Ze laat het te vroeg vallen en schudt zichzelf uit. Verder is het prima.

Verloren zoek

De trainer heeft een dummy naar de overkant gegooid, daar is een klein eilandje. Met een “vooruit” stuur ik Blaine naar de overkant. Wanneer ze op de kant is zeg ik: “zoek apport”. Blaine zoekt en zoekt, het gaat niet al te snel, maar ze blijft zoeken. “Tuurlijk zijn er al valplekken van dummy’s van de andere twee voorjagers”, vertelt de trainer en dat maakt het lastig. Ineens duikt ze naar de grond en ik zie dat ze een dummy in haar bek heeft. Ik roep Blaine en ze zwemt keurig naar mij terug. Ze geeft de dummy zittend af en dan mag ze “schudden”. “Dit is gewoon een 10”, zegt de trainer. En Blaine’s baasje groeit een beetje.

Zevende opdracht

Blaine zit weer op dezelfde hoogte als het eerste paaltje, er ligt een duif in een sok bij het eerste paaltje. Ze heeft dit niet gezien. Met een “ga daar” naar rechts, haalt ze de duif. Wel moet ze even ruiken voordat ze het pakt.

Achtste opdracht

We doen dit nog een keer, maar nu sta ik flink verder bij Blaine vandaan. Gezien de vorige keren moet dit geen probleem zijn. Ik zeg: “ga daar” en Blaine blijft me wezenloos aankijken en blijft stokstijf zitten. Ik zeg het nog een keer, niets. Wanneer ik dichterbij ga staan lukt het wel. Ik moet dit nog een keer herhalen en nu gaat het goed. Raar. Van Jet hoor ik later dat zij tegen Olaf had gezegd: “kijk Blaine snapt het”. Zucht….

Negende opdracht

Een simpele ‘vooruit’ naar een duif. Halverwege naar mij toe, laat ze de duif vallen en ze begint er mee te spelen. Allerlei veertjes krijgt ze in haar bek en dat is niet fijn. Het terugbrengen gaat niet goed en moet echt stukken beter.

Heerlijk getraind, veel gedaan en de honden hebben mooi werk laten zien. Ben trots op Blaintje.

Woensdag 31 mei 2017

Rustig op de weg

Om 09.00 uur moeten Blaine en ik aanwezig zijn in Mijdrecht en we komen net op tijd aan. Maarrrrrr, na mij komen er nog twee.

Wat doen we zoal?

Volgen in linie

Tussen twee palen staan we met z’n vieren naast elkaar. We volgen ook naast elkaar naar de overkant, Jet bepaald de tempo. Onderweg moeten de honden een paar keer zitten, het liefst zonder commando, alleen gaat dit bij Blaine nog niet lukken. Op de terugweg bepaalt Marjan het tempo. We gaan nog een keer volgen, maar dan individueel en los. Onderweg moet Blaine zitten.

Nep duiven

Blaine moet blijven en ik leg een dummy tussen de duiven neer. Blaine nieuwsgierig van aard moet eerst alle duiven besnuffelen eer ze de dummy pakt. Op de terugweg gooit de trainer een dummy op die Blaine moet negeren. Toch loopt ze die richting uit en ik moet mijn best doen om haar binnen te krijgen. Dit lukt. Zelf moet ik de dummy halen die de trainer het laatst gooide. Deze oefening herhalen we in vele varianten. Het ‘vooruit’ sturen gaat op herinnering, steeds naar het zelfde punt, maar steeds op een grotere afstand. Dit werkt perfect. Wel komt er steeds een afleiding bij. De trainer gooit eerst een dummy op, Blaine ziet dit en kijkt ook die richting uit. Ik zeg “nee”, draai een kwartslag en geef een ‘vooruit’ richting de duiven. Perfect gaat het, wel dacht ik even dat ze het eerste apport niet meer wist. Ik zag een kleine aarzeling Helaas vindt Blaine het wel weer nodig om van het terugbrengen een spelletje te maken.

Zwemmen

Een simpel apport uit het water en ik moet Blaine los voorjagen. De eerste keer vertrekt ze iets te snel. Blaine mag nog een keer, nu gaat het beter en de derde keer gaat het perfect, inclusief het zittend afgeven en schudden op commando.

Verloren zoek

Het is een simpele op een recht pad in het gras voor ons. Moeilijkheid ligt ‘em in het feit dat het een dummy is die Blaine nog nooit gehad heeft. Het is zo’n driedelige dummy met een bontvelletje in het midden. Het duurt even eer Blaine het pakt. Ik zie haar ook een paar keer schudden en dat mag niet. Uiteindelijk heeft ze het netjes naar me toe gebracht.

Het zit er op, het wordt ééntonig, maar het was weer een leuke, leerzame training. Volgende week in Almere.

Woensdag 24 mei 2017

Stoute Blaine

Waar

We trainen in Uithoorn, ik rij aardig op tijd weg en we komen een kwartier te vroeg aan. Een koester moment, want dit komt zelden voor. Het was rustig op de weg. Deze woensdag zijn we met vier voorjagers.

Vorige week ging alles zo goed en nu is Blaine erg stout. Ze rent rond met de dummy, heeft veel lol met alles. Ik word ook regelmatig bijna omver gelopen, echt ik snap niet van mezelf dat ik bijna nooit val. Tegenwoordig helemaal, nu er bijna niets van me overblijft met mijn 39,5 kilo.

Wat doen we zoal?

We beginnen met het lopen van een ‘achtje’ en dat gaat best goed. Ik gebruik vooral mijn stem. Eigenlijk gaat het ‘los’ volgen nog beter dan het ‘aan de riem’ volgen.

Voorkomen

Hier zit veel in, blijven, voorroepen, steady zijn en blijven zitten. Blaine moet zitten en wachten, ik loop weg. Blaine blijft netjes zitten. Naast mij doet Jet hetzelfde met Mex als ik. Alleen wanneer Mex moet blijven en Jet wegloopt vindt Blaine dat dit het startschot is dat ze naar me toe moet komen. Nee Blaine zo werkt het niet. Ik breng Blaine terug, Jet loopt bij Mex weg en komt – met flink wat ruimte tussen ons – naast mij staat. Nu blijft Blaine zitten. Ik roep haar en ze komt weer met een noodvaart naar me toe, afremmen op tijd gaat niet meer, ze schiet me voorbij.

Ingewikkeld

De trainer legt de volgende proef uit, een heel verhaal en ik ben het kwijt aan het eind. Moet ik erbij zeggen dat ik niet veel geslapen heb en morfine heb ingenomen vannacht. Blame it on the medicines.

Het gaat in vieren…

Vier stokken vormen een vierkant. Bij de eerste stok staan we met z’n drieën en ik ben de eerste die aan de beurt is. Bij de derde stok staat de vierde voorjager en bij de vierde de trainer. Ik loop richting de tweede stok, halverwege laat ik Blaine zitten. De trainer gooit een dummy op en Blaine mag het niet halen. Ze moet blijven zitten en wachten terwijl ik naar de tweede stok loop. Hier maakte ik mijn eerste fout, want ik liet haar meelopen naar de tweede stok. Ik roep Blaine in, maar ze rent met veel snelheid naar me toe en kan nooit op tijd stoppen. Ik moet naar achteren lopen om haar af te remmen. Dit lukt niet helemaal. Wanneer ze naast me zit zeg ik: “apport” en ze rent naar de dummy. Op de terugweg maakt Olaf, die bij de derde stok, staat een geluidje om Blaine af te leiden. Dit lukt niet, Blaine rent stoïcijns naar me toe.

Het hele veld is een driehoek

We staan in een driehoek en de volgorde van een dummy gooien is bepaald. Tussen twee voorjagers staat diegene die aan de beurt is. Blaine en ik staan klaar, de eerste legt goed zichtbaar een dummy neer. Er mag een prrr’tje gegeven worden om de aandacht te trekken, maar Blaine heeft het niet nodig. Ze rent richting de dummy en ze rent er zo voorbij. Raar!! Met hulp en opnieuw inzetten lukt het wel. Ze maakt er wel een spelletje van met terugbrengen. Het is een zachte dummy en ze heeft een lol! Ik iets minder. Het kost me veel moeite om Blaine voor me te krijgen en uiteindelijk lukt het. We denken dat Blaine toch wat onder de indruk van Mex is, omdat de dummy dicht bij haar lag. Toen Jet de dummy verder neerlegde haalde Blaine het wel. Blaine moet hetzelfde doen bij de andere twee, dit gaat prima.

Nog een keer

We doen hetzelfde rondje, maar dan met een ‘vooruit’, ze weten waar de dummy ligt dus dat moet geen probleem zijn. Het gaat goed, maar ze maakt er wel weer een spelletje van met het afgeven. Ik moet alles uit de kast halen om de dummy te ontvangen, het is nog een dummy met een vacht ook….

Zwemmen

Een dummy uit het water, over water en een blinde dummy. Het gaat uitstekend. Het is zo lekker dat Blaine zo snel het water in gaat.

Duif

Als afsluiter heeft de trainer nog een eend in een sok. Dit vinden de honden raar, Madge wil het helemaal niet pakken, Mex en Blaine aarzelen. Uiteindelijk komen ze de eend brengen. Blaine mag ook de eend halen zonder sok. Weer moet ik er wat druk opzetten en vervolgens pakt ze de eend netjes en zachtjes op en brengt het keurig naar me toe.

Het zit erop. Heerlijk getraind, met leuk hondenwerk en super weer.

Woensdag 17 mei

Vroeg moeten Blaine en ik aanwezig zijn in Nieuwe ter Aa en nee ik kon het ook niet. Het is bij Breukelen en het is drie kwartier rijden. Maar door een kleine file komen we iets over 09.00 uur aan. Martine is gestopt met Mus, wegens een andere baan met andere werktijden, heel jammer. Nu zijn we met z’n vieren, Olaf met Madge, Jet met Mex, Marjon met Muis en Blaine en ik. Het is heerlijk weer, warm en bewolkt daardoor is het goed te doen. Later komt de zon pas door en dat is meteen te merken aan de temperatuur.

Wat doen we zoal?

Af en blijf uit zicht

Het gras is nog wat nat van de dauw en het ligt in de schaduw, niet de beste plek om te blijven liggen. Blaine moet af, “blijf” en ik loop weg het hoekje om. Jet blijft bij Blaine om de tijd in de gaten te houden en de tijd op te nemen. Ik ben nog niet de bocht om of Blaine gaat aan de wandel. Ik loop terug: “Af en blijf”. Even later gaat ze weer zitten, ik laat haar weer liggen. Weer gaat Blaine zitten en ik denk dat ze weg wil. Ik blijf nu achter de bosjes en zie dat Jet haar laat zitten en dat doet ze net zolang de twee minuten om zijn. Zware bevalling dit.

Apport uit water

Het is een diep kantje en dat is even wennen weer, dit hebben we lang niet geoefend. Blaine gaat goed het water in, maar dat zijn eigenlijk altijd makkelijke kantjes waar ze zo in kan stappen. Voor diepe kantjes moet ik meer de kant van Den Haag op en dat is me tegenwoordig net iets te ver en te druk. Blaine loopt heen en weer om een goed plekje te vinden om in het water te gaan. Het duurt echt wel even, ik heb zó de neiging om haar een duwtje te geven, maar ik kan me bedwingen. Eindelijk gaat ze het water in en haar hoofd gaat iets onder water. Blaine zwemt naar de dummy, pakt het en zwemt terug. Nu moet ze er nog uit zien te komen. De trainer vindt dat ik haar best mag helpen, maar van mij moet ze het gewoon zelf doen en dat doet ze ook. Op de kant gaat ze vrijwel meteen schudden, dat is jammer, maar verder goed gedaan.

Over water

De trainer gooit een dummy over water naar de overkant en Blaine moet het halen. Ze heeft het gezien, dus het commando is “zoek apport”. Blaine doet niet moeilijk deze keer en hup ze springt in het water. Huh, wat krijgen we nu, ze springt!! Ik heb nog nooit een Weimaraner gehad die in het water springt. Papa’s zwem genen hè. Ze zwemt naar de overkant, pakt de dummy, stapt het water in en zwemt terug. Nu wacht ze tot ik de dummy aanpak en daarna mag ze na het zitten “schudden”!

Vooruit over water

De trainer gaat naar de overkant van het water, Blaine mag niet kijken. Ik geef een ‘vooruit’ en weer gaat ze met een sprong te water, wanneer ze aan de overkant is zeg ik: “zoek apport”. Ze zoekt even en komt de dummy netjes brengen en geeft het model af.

Lange afstand apport

Samen met Blaine leg ik een dummy neer bij een paar bomen in het midden van het pad, op grote afstand. We lopen terug en van de trainer moet ik “apport” zeggen. Dat doe ik en Blaine vertrekt als een speer, haalt en brengt de dummy perfect.

“Vooruit”…..

We zijn allemaal geweest hier en lopen verder met de trainer over een recht pad van gras. Van de trainer moet ik een dummy neerleggen en we lopen verder. Op ruime afstand moet ik Blaine laten zitten en een achterwaartse ‘vooruit’ geven. Blaine zit aardig recht, maar ze kijkt een paar keer naar links, daarom besluit ik om mijn linker arm omhoog te steken, zodat ze linksom moet draaien. Mijn handen plaats ik voor mijn borst en pas wanneer ze naar me kijkt steek ik mijn linkerhand op en zeg “vooruit”. Yes’, Blaine draait links om en rent naar achteren, pakt de dummy en geeft het model af.

Lijnen naar links en rechts

Op een lang recht pad staat Olaf rechts en de trainer links, ik laat Blaine in het midden van het pad zitten. Het is een T-splitsing, want Ik kan recht tegenover Blaine staan op het andere pad. Olaf legt een dummy neer en de trainer ook. Dit is teveel voor Blaine en ze rent richting de dummy van Olaf. Dit is niet de bedoeling. We beginnen opnieuw, maar nu sta ik dichter bij Blaine. Ik hou mijn lichaam recht en mijn handen voor mijn borst, wanneer Blaine mij aankijkt steek ik mijn linker arm uit en zeg : “ga daar”. Nu gaat het goed en rent ze naar de trainer, ik zag wel een kleine hapering. Blaine brengt de dummy en ik doe hetzelfde voor de dummy rechts. Prima gaat het.

Afsluiter

De trainer is al vooruit gaan lopen om aan de andere kant van het water de dummy neer te leggen. Het is een echte blinde ‘over water’. Blaine gaat het water in, zwemt naar de overkant, kijkt, ruikt en rent naar links. Het duurt best even en dan zie ik haar weer zonder dummy. Hmmm, ik zeg niets en Blaine zoekt door. Ze weet nu wel dat er iets ligt, vandaar dat ze door zoekt. En ja hoor, ik zie dat ze de dummy ruikt, maar waar? Hebbes, het lag helemaal niet ver uit de buurt. Blaine trut een beetje met weer terug in het water stappen, maar ze heeft het super goed gedaan.

Erg fijn getraind, ontspannen, mooi weer, goed gezelschap, mooi hondenwerk en Blaine deed het perfect. Een blij baasje.

Woensdag 3 en 10 mei geen training

Woensdag 26 april

Waar ook alweer?

Zoals ik al in week 17 schreef, het is een training met een wat hobbelige start zeg maar. Maar we zijn er, het is hier mooi in Almere, Spotvogelpad, het is droog en de zon schijnt. Enig nadelig puntje, het is nog wat fris, maar hé ik klaag niet.

Markeren

We beginnen met een markeer in het veld waar de begroeiing al wat hoger is, dus moeilijker. Blaine let goed op, maar wat doet die draak? In plaats van door het veld, rent ze om het veld. Ja zo wordt het wel heel moeilijk. Ze moet even zoeken, vindt de dummy en rent terug. Op de terugweg gooit de trainer nog een dummy in het veld. Blaine kijkt even om, maar brengt toch de dummy naar me toe die ze in haar bek heeft. Vervolgens mag ze de tweede dummy halen.

Vooruit

Ik geef een ‘vooruit’ en hef dit op met een ‘zoek apport’, prima gaat het.

Zwemmen

Echt ik heb nooit een hond gehad die zo makkelijk het water in gaat. Blaine moet een apport uit het water halen. Rustig stapt ze het water in, zwemt naar de dummy, komt uit het water en ik wacht net iets te lang met de dummy aanpakken, ze laat het vallen. Wel zit ze meteen en dan mag ze “schudden”. Alle honden zwemmen trouwens heel makkelijk, deze oefening gaat ook heel snel.

Zwemmen deel 2

Ik durf het aan om Blaine blind naar de overkant te sturen met een ‘vooruit’. Dit houdt in dat de trainer de dummy aan de overkant gooit en Blaine krijgt dit niet te zien. Alleen hij gooit mis en de dummy komt in het water te liggen, dicht bij de kant. Blaine zwemt in één keer over en zoekt op de kant natuurlijk. Ineens zie ik dat ze lucht van de dummy krijgt. En ja die ligt in het water. Geen probleem ze stapt het water in, pakt het en zwemt terug. Ik geef Blaine nu niet de kans om het te laten vallen en neem snel de dummy aan, ze zit en dan mag ze schudden.

Zoek, zoek zoek

We doen deze oefening blind. Tenminste Blaine en Madge, de andere drie niet. De trainer heeft een dummy onder een graspol neergelegd. Blaine moet er voor zitten, ik fluit mijn ‘zoek, zoek, zoek’ toon, Blaine draait zich om moet even zoeken en vindt de dummy. We doen dit nog een keer en nu gaat het sneller en beter.

De duif

Als afsluiter een markeer met een duif. De duif komt achter een heuvel terecht en is moeilijk. Blaine rent er goed op af, het duurt alleen even eer ze weer terug komt. Ze geeft het heel mooi af. Later vraag ik aan de trainer, wat ze uitspookte. Hij vertelt dat ze de duif niet meteen wilde oppakken.

Resumé

Leuke training, Blaine én de andere honden hebben goed gewerkt. Dit was voorlopig de laatste training, we hebben twee weken vakantie. De trainer gaat namelijk naar Frankrijk voor een workshop apporteren. Wij ook misschien volgend jaar?

Woensdag 19 april

Waar?

We trainen in Uithoorn en dat is een open gebied met veel water en veel vogels. Dit is te merken, want de Draadhaar en Grote Münsterlander zijn hierdoor erg afgeleid en laat het nu ook het broedseizoen zijn…. We beginnen om 09.00 uur en Blaine en ik zijn net op tijd, ook Olaf is op tijd. De jonge Weimaraner is er niet vandaag.

Steady??

Mus de Draadhaar begint met de oefening, maar ze is teveel gefocust op de watervogels en nu mogen Blaine en ik. Ik sta bij het paaltje, Blaine zit naast me, los, ik gooi een dummy recht vooruit en Blaine mag het niet pakken. Blaine denkt daar anders over en rent er een paar keer naar toe. Los werken gaat niet en ze moet aan de riem. We draaien een kwartslag en ik gooi weer een dummy vooruit en deze mag Blaine wel met een ‘vooruit’ pakken. Maar wat doet ze? Ze wil die eerste dummy hebben en die gaat ze halen. Goed afgeven is er bij deze oefening niet bij. Voor Blaine is het erg moeilijk merk ik om meteen geconcentreerd te werken. Eerst moeten de wilde streken eruit en dan wordt ze serieuzer. We draaien weer een kwart slag, zelfde verhaal en deze mag ze niet halen. Weer een kwartslag draaien, dummy recht vooruit en deze mag ze wel halen. Gelukkig sluiten we het aardig goed af.

Markeren

We staan op een rij dicht bij elkaar, op geruime afstand staat de trainer en hij gooit een dummy neer. Van te voren hebben we afgesproken wat de volgorde van halen is. We doen dit twee keer, de eerste keer staan we op een klein dijkje, de tweede keer achter het dijkje. Beide markeer apporten gaan heel goed én ze worden goed gebracht. De wilde beginners streken is ze kwijt.

Naar links sturen

Ik zet Blaine bij het paaltje neer en ze moet blijven zitten. Dit doet ze niet, tot twee keer toe komt ze achter mij aan. Dit wordt echt een vervelend probleem en ik moet hier harde aan werken, want dit kan niet. Ik leg de dummy neer bij het afgesproken polletje, ik doe dit duidelijk zichtbaar voor Blaine. Ik loop terug en ga voor Blaine staan, niet al te ver. Mijn handen voor mijn borst, ik wacht tot ze kijkt en zeg: “ga daar” en steek mijn linker arm uit. Ik betrap mij erop dat ik ook met mijn linker been een stap naar links zet en dit wil ik niet. Blaine rent naar de dummy en brengt het.

Nog een keer door een ander

We herhalen de oefening, maar nu zit Blaine alleen bij het paaltje, Olaf brengt de dummy weg en gooit het op de dezelfde plek neer. Ik sta verder van Blaine af en steek mijn linker arm uit, van de trainer mag ik niets zeggen. Dit snapt Blaine niet, ze vertrekt aarzelend en stopt vrij snel. Ik zet haar nog een keer neer, ook nu gaat het niet. Ik loop nu zelf naar de dummy in de lijn dat zij moet lopen en geef aan dat hier een dummy ligt. Nu zeg ik wel “ga daar” wanneer ik mijn linker arm uitsteek en Blaine rent naar de dummy. Daar vlakbij gaat het mis en rent ze naar de waterkant. Nee hè, zij ook al. Ik moet er naar toe lopen en mag haar niet sturen wat ik wel van plan was. Gelukkig lost Blaine het zelf op, ze rent weer richting de dummy en d.m.v. mijn territorium fluit weet ze dat de dummy vlakbij ligt. Steeds moeten we het commando ‘vooruit’ opheffen met de territoriumfluit of “zoek, zoek, zoek”. Helaas vergeet ik het nog wel eens.

Markeer met een twist

Blaine gaat als eerste, ze is gefocust en ziet de dummy vallen. Voordat ik haar met een “apport” wegstuur, moet ik me eerst met Blaine een rondje op onze eigen plek draaien en ze mag gaan. Hè ze rent toch de verkeerde kant op? “Oh ze heeft het gezien”, zegt Jet. Wat gezien? Vraag ik me af. Blaine vindt de dummy snel en geeft het prima af. Bij de volgende markeer kan ik precies zien want de trainer gedaan heeft. Hij gooit de dummy neer, de hond en voorjager maken een rondje. Heel snel pakt de trainer de dummy en gooit het een stuk terug. Gemeen!!!! En Blaine heeft dit dus gezien, ik niet natuurlijk, waardoor ze snel de dummy vond.

Duif

We sluiten af met een apport/markeer van een duif. Blaine is nu zeer gefocust en houdt de trainer goed in de gaten. Ze rent naar de duif, staat erbij, ik zeg: “vast”. Ze pakt het en brengt het meteen naar me toe. Heel goed. Alleen had ik volgens de trainer geen “vast” moeten zeggen en me klein moeten maken.

Heel veel gedaan en een leuke training weer op moeilijk terrein. Koffie.

Woensdag 12 april

Achterwaarts vooruit

We beginnen bij het paaltje, ik neem Blaine mee en loop een heel eind rechtdoor op aangeven van de trainer laat ik Blaine zitten. Ik leg de dummy ongeveer een halve meter verder weg. Elke keer als ik dit doe staat Blaine op en wil het gaan halen. Dus ik doe het overnieuw en nu blijft ze wel zitten. De trainer is met ons meegelopen  en staat nog verder te wachten. Wanneer wij terug lopen legt de trainer nog twee dummy’s neer, dus een stukje verder dan diegene die ik heb weggelegd. Ik laat Blaine halverwege het paaltje en de dummy zitten, zo recht mogelijk en kijkend naar mij. Ik loop naar het paaltje en nu is het de bedoeling dat ik mijn arm opsteek, linker of rechter, Blaine draait zich om. Wanneer ik mijn rechter arm omhoog steek, moet ze naar rechts draaien en met links moet ze links omdraaien. Vaak mislukt dit overigens. Blaine zit iets meer naar links en ik besluit mijn linker arm op te steken en ze draait zich nog om naar links ook. Met een noodvaart haalt ze de dummy en brengt het. Nu moet ze met een ‘vooruit’ nog twee dummy’s halen. Heel goed gaat het, alleen maakt ze van het brengen een spelletje en is ze erg ondeugend. Ze heeft er zin in zullen we maar zeggen.

Afliggen

Blaine redt het bijna om de 2 minuten te blijven liggen en ik sta achter een scherm hè.

Markeren in een kring

We staan in een cirkel en moeten steeds een dummy voor een ander opgooien. Dit gaat echt heel goed. Alleen het brengen en afgeven gaat minder, een stuk minder. Ze is gewoon aan het klieren.

Vooruit

Een ander legt een heel eind vooruit een dummy in het zicht neer en Blaine mag alles zien. Ik geef een ‘vooruit’ en weg is Blaine en ze is ook zo weer terug. Eindelijk geeft ze de dummy goed af.

Apport duif

Dit is de eerste keer dat we met wild trainen bij Benno en Blaine is het niet verleerd.

Blaine volgt en ik geef de duif in de bek, prima gaat het, ze legt het wel neer maar pakt het weer op en is zachtjes. De tweede oefening met de duif is een apport, ze pakt het goed en komt mijn kant op, laat het vallen en rommelt wat. Volgens de trainer greep ik goed in en Blaine brengt alsnog de duif naar mij toe en geeft het goed af.

Steady

We staan in een kring en ik vang een dummy op die een ander gooit. De truc is dat de honden rustig moeten blijven zitten. Dit gaat eigenlijk heel goed.

Rennen en spelen

Helaas is er onenigheid in de groep en Blaine is het pispaaltje. Volgens mij moet de rangorde opnieuw bepaald worden en Blaine moet het ontgelden. Het komt niet meer goed, Blaine wordt steeds aangevallen en ik grijp in. Ze mogen het best even uitzoeken, maar als het te gortig wordt grijp ik in.

Woensdag 5 april

Het zomerseizoen begint van de jachttraining bij Hond en Taal, trainer is Benno van Wendt. We hebben bijna hetzelfde groepje, er is alleen nog een andere Weimaraner bijgekomen. Een jonge hond, die nog veel moet leren, maar ze heeft wel een consequente baas.

Wat doen we zoal?

Volgoefeningen, we moeten langzaam lopen, mogen geen koekje gebruiken en we moeten proberen de aandacht vast te houden. Het gaat met vlagen best goed. We doen het ook nog los, dit gaat eigenlijk nog beter.

Ook leggen we steeds een dummy neer bij het paaltje en Blaine moet het halen. We doen een verre markeer, een verloren zoek, apporteren, heel veel komt aan bod. Als laatste mag Blaine een dummy uit het water halen en dit gaat super, zonder te schudden geeft ze het zittend af.