Juni 2012

Zaterdag 30 juni

712sized_179148_356611537740937_1920746722_nWeimaraner Weekeinde

Vrijdagavond vangt dit aan tot na de brunch op zondag. Kamperen op camping ‘De Ruimte’. Het is hier al meer geweest en nu wordt het georganiseerd door Ruud en Annelies Potters en Ruud en Zoë. Wij zijn geen kampeerders, daarom gaan we alleen de zaterdag. Ik moet toegeven dat ik er helemaal geen zin in heb, het is een drukke week geweest en de laatste tijd heb ik elke keer wat. Maar het valt reuze mee, sterker nog we hebben enorme lol. We boffen enorm met het weer. Het is een zonnige dag met een zeer aangename temperatuur.

Jachtworkshop

Al vroeg gaan we naar Dronten in de Flevopolder. We vertrekken om half 9, Ella, Wil en ik samen met Darcy, June en Maddy. Een volle auto, het is niet druk en we kunnen lekker door tuffen. 10.00 uur staat de eerste workshop gepland en we arriveren iets na 10.00 uur en kunnen meteen aan de bak.

De jonge honden en honden met geen jachtervaring worden in één groep gestopt en dan is er nog een groep met meer ervaren Weimaraners. Hierin zitten Wil en June en Ella en Maddy en ik zitten in de beginners groep. Ik vind dit het minste onderdeel van de dag, het is meer een gehoorzaamheid workshop met wat apporteeropdrachtjes op het eind. Gehoorzaamheid hebben we gisterenavond al gehad en daar hebben Maddy en ik even genoeg van. Het belangrijkste is dat Annelies haar best doet en ze brengt het heel leuk. Toch doet Maddy het best leuk, het onderdeel ‘treintje’ vind ik wel heel leuk. Steeds met een andere hond volgen. Ook Guus en Miller zijn er, beide broertjes van Maddy en wat een knapperds. Het is warm in het bos en de honden hebben het ook warm. Rond 12.30 uur stoppen we ermee en gaan lunchen.

Lunch

Ella vraagt thuis of we nog brood en koffie mee moeten nemen. “nee, want er is een kantine”. Nu blijkt de kantine dicht te zijn en wij hebben geen eten, lekker geregeld Liaan. Gelukkig is Annelies nog steeds net zo gastvrij als altijd en zij heeft genoeg brood en koffie, de schat. Monique en Peter komen ook even langs en drinken koffie mee en we praten bij, uiteraard heeft Monique haar camera mee en zij maakt weer prachtige foto’s. Na de lunch is het tijd voor het spellen programma, ik ben benieuwd wat dat inhoud. Ruud en Annelies zetten het hele parcours uit, wat een werk zeg en wat een voorbereiding. Rond 14.00 uur gaan we met de spelletjes beginnen.

Wat is de bedoeling van het spellen parcours?

Eerst moet er een oranje hoed opgeblazen worden en dan mogen we beginnen. De hond moet elke keer een speeltje uit een emmer halen, 7 stuks. Dan loopt het baasje naar voren, zijn hond moeten wachten en zitten, de baas roept de hond maar hij moet wel langs allemaal voerbakken met de meest heerlijke hondensnacks. Dan met een volle beker water en hond een parcours lopen, het gaat om de tijd, het moet zo snel mogelijk. De beker met water moet aan het eind geleegd worden in een emmer. Voetballen met de hond zigzaggend langs paaltjes, bal terug schieten en met hond door een kleine tunnel.

Lachen, gieren, brullen

Twee teams strijden tegen elkaar of hun leven er van af hangt. Jong en oud eerlijk verdeeld. Wil en Maddy zitten gelukkig in ons team, dat lijkt ons wel zo wijs. Ik wil nu graag met June de spelletjes doen en Wil met Maddy. Darcy en Ella moedigen ons aan. Wat hebben we een lol en wat is het leuk. De honden vinden het leuk en de baasjes nog meer. Het spel eindigt in een gelijkspel en wie wint er uiteindelijk. Annelies heeft hiervoor een spel bedacht.

712sized_532555_356611651074259_1749207601_nSchoen van de baas

Elk baasje trekt één schoen uit en dit wordt op een grote hoop gelegd. De hond wordt naar de stapel gedirigeerd en moet de schoen vinden van zijn eigen baasje. De grote hoop blijkt te moeilijk en de schoenen worden nu op een rij neergelegd. Maar ook dit valt niet mee. Veel honden snappen niet dat ze een schoen moeten halen, snappen niet dat ze überhaupt iets moeten halen. Geen enkele hond heeft tot nu toe een schoen naar zijn baas gebracht, laat staan zijn eigen schoen.

Toch heb ik er een goed gevoel over, June apporteert graag, maakt niet uit wat. Mijn trainingsmaatjes zullen direct beamen dat June altijd mijn jachttas pakt, ook al liggen er verschillende op de grond. In de auto vraag ik wel eens aan June of ze iets wil pakken voor mij wat achter in de auto ligt en wat ik weer eens vergeten ben. Dit kan een sleutel zijn of een flesje water. Maar nu mijn schoen, ik stuur June naar de schoenen en zeg: “zoek de schoen”. Ze gaat de schoenen langs en weer terug. Ze wil er één pakken en ik zie dat het niet de mijne is. “Nee”, roep ik, “zoek de schoen, ga door”. June zoekt verder en ze snuffelt nu aan een schoen wat verdacht veel lijkt op de mijne. “Vast”, roep ik en dat doet ze. Ze neemt de schoen in haar bek en brengt het naar me toe. Is het geweldig of niet, ik vind dit zo leuk en is voor mij de hoogtepunt van de dag. Wil en Ella genieten mee. Maddy moet natuurlijk ook de schoen van Wil halen. Ook Maddy rent naar de schoenen en heeft echt de wil om er één te pakken, zo ver is ze al. Ze haalt niet de schoen van Wil, maar ze pakt er wel één en brengt die ook naar Wil. Voor zo’n jong hondje vind ik dit al heel knap. Alle honden zijn geweest en June en Maddy zijn de enige die een schoen gebracht hebben.

Nog een keer

Ik word een beetje overmoedig. “Mag ik proberen of June de schoen van Wil haalt?”. vraag ik aan Annelies. “Ga je gang”, zegt ze. “Dat moet je niet doen, je hebt succes gehad en straks doet ze niets meer en valt het tegen”, hoor ik Wil roepen achter mij. Maar ik ben eigenwijs en doe het toch, ik heb vertrouwen in mijn hondje. Ik stuur haar weer naar de schoenen en June zoekt. Ik kan het niet zo heel goed zien helaas, June is bij een schoen wat wel eens de goede kan zijn. Ik zie n.l. twee van dat soort schoenen staan. Laat June nu ook de schoen van Wil pakken en brengen. Een super hondje!

712sized_406004_356611627740928_2139522628_nEven wat voor ons zelf doen

We drinken wat en maken een heerlijke wandeling door het bos. De honden hebben het ondanks de warmte reuze naar hun zin. Maddy speelt met haar broertje Guus, June gaat veel op pad en Darcy geniet. Hierna geven we de honden eten en gaan ze even slapen.

Barbecue

Rond 18.00 uur is er een heerlijke barbecue, het ziet er geweldig uit, heerlijke salades, sauzen, stokbrood en vlees. We zitten aan een lange tafel, Maikel en Natasja zijn er ook en we kletsen lekker bij. Ook leren we nieuwe mensen kennen. De honden liggen allemaal voor ons op een grasveld. June, Darcy en Maddy liggen op twee kleden aan twee pennen en ze gedragen zich voorbeeldig. Een heerlijke afsluiter van een geweldige dag.

De zondag

De volgende dag is er nog een wandeling en een brunch, wij zijn daar niet bij. Maar ik lees op facebook van Natasja dat ook de zondag heel leuk verloopt. Ruud, Annelies, Ruud en Zoë bedankt.

Vrijdag 29 juni

Elementaire Gehoorzaamheid A

Het is de dag van het EG A examen, daarom gaan we ‘s middags niet zo lang wandelen. Het weer is goed, dat betekent een droge grasmat niet onbelangrijk bij het af-liggen. Ik ga op tijd van huis en we zijn er op tijd. Ik merk dat de Ridgeback Djaro Maddy erg leuk vind. “Ik ga wel naast de Border Collie staan”, zeg ik tegen zijn baasje. Hier sta ik ook heel vaak. Helaas voor ons, Lisette heeft een indeling gemaakt hoe we moeten staan. En waar staan Maddy en ik? juist naast Djaro. Alle oefeningen doe ik met beloningen.

 • Volgen langs pionnen opgesteld in een vierkant

Ik heb iets heel lekkers in mijn handen en dat is een frikandel, rauw en dat doet het altijd goed. Het volgen gaat heel goed. Vlak voor een pion wil ze even naar de andere kant, maar ik kan dit snel corrigeren.

 • Volgen voor- en achterlangs volgen

We hebben even een valse start, want Maddy snuffelt over de grond en dit is een not done natuurlijk. Ze doet dit op precies dezelfde plek als de Border Collie, er moet hier iets lekkers hebben gelegen. Alleen zie ik de honden na ons niet meer snuffelen daar. Verder gaat het heel goed.

612sized_IMGP5817Even spelen

 • Volgen met af-liggen

Bij het eerste pion moet Maddy zitten en we volgen naar de tweede pion. Hier moet Maddy af-liggen en dat doet ze. Op mijn commando mag ze zitten en we volgen naar de derde pion en daar moet Maddy weer zitten. Naar mijn gevoel gaat dit heel goed.

 • Zit en voorkomen

Zitten bij de eerste pion, volgen naar de tweede pion. Hier moet Maddy zitten en blijven. Ze gaat zitten en helaas staat ze weer op en pakt een takje wat ze ziet liggen. Grr. Wederom gaat ze zitten en ze moet wachten. Dat doet ze, ik loop door en bij de derde pion draai ik me om. Ik wacht even en roep Maddy. Ze rent meteen naar me toe en gaat voor me zitten, ik laat haar vervolgens aan mijn voet zitten. Eén minpuntje is dat opstaan door die tak, maar verder gaat het goed.

 • Af-liggen

Ik laat Maddy liggen, geef een koekje en zeg “blijf”. Ik loop vijf passen naar voren en Maddy blijft keurig liggen. Dan gaat het mis, Djaro de Ridgeback, komt overeind en gaat naar Maddy. Maddy schrikt en komt nu ook overeind natuurlijk. Gmmfff. Ik baal hier enorm van. We mogen van Lisette uit elkaar gaan liggen. Maar het is helemaal mis met Maddy, haar vertrouwen is weg. Steeds komt ze weer overeind en ik voel grote ergernis opkomen. Dat heeft geen zin natuurlijk, want dan gaat het helemaal niet meer. Rustig blijven Liaan, even diep adem halen en ik blijf het proberen. Maddy ligt weer en ik ga voor haar staan, niet vijf maar misschien vier stappen voor haar. Ze blijft liggen gelukkig. Ik tel de seconden stilletjes mee. Het is één grote puinhoop met het af-liggen, veel honden staan steeds op. Djaro heeft het ook moeilijk terwijl dat normaal niet zo is. Eén, twee, drie …….. 57, 58, 59, 60 seconden. Yes ze haalt het. Ik kijk naar de examinator, zeg nou wat. Niks, nada noppes. Verdorie zeg nu dat ik terug mag. Ondertussen is het al 70 seconden en straks heft Maddy zelf het af-liggen op. De examinator heeft helemaal geen oog voor Maddy en mij en ik raak steeds meer geïrriteerd. Grrfff. En waar ik bang voor ben gebeurd, Maddy staat ineens naast me en springt naar me op. Potverdorie zeg. Ik loop met Maddy terug naar haar plaats en laat haar weer af-liggen, ik loop een rondje om haar heen en dan mag ze zitten van mij. Wat een toestand!

Even spelen en dat is maar goed ook.

 • Betasten

Dit gaat heel goed, Maddy zit braaf naast me en Lisette komt naar haar toe en aait haar hoofd en rug.

 • Staan

Maddy zit naast me en op mijn commando en vanwege de manier waarop ik het koekje naar haar buik beweeg, gaat ze staan. Ik geef het koekje en we lopen een stap naar achteren. Dit gaat heel goed.

 • Tanden laten zien

Maddy zit naast me ik laat de voortanden aan Lisette zien. Ik duw haar voorlippen iets van elkaar. Ook dit gaat heel goed.

313sized_diploma EG B MaddyWachten op de uitslag

Dit zijn de oefeningen en nu is het wachten op de uitslag. Lisette en de examinator gaan het bespreken en de onderdelen cijfers geven bij iedere hond. Wij spelen even met de honden en praten na. Het baasje van Djaro baalt enorm dat haar hond naar Maddy toe ging. Ik ontken niet dat ik enorm baalde, maar zij kan er niets aan doen en Djaro ook niet. Het zijn jonge honden en ik zei dat ze zich er geen zorgen om moet maken. Het is gebeurd, zand erover. Jammer blijft het wel, ik ben een kleine streber af en toe en dit komt het cijfer voor het af-liggen niet ten goede. Al vind ik wel dat ze met de situatie rekening moeten houden, het was niet Maddy’s schuld.

Het resultaat

Het duurt best lang en even na 20.00 uur krijgen we de uitslag, iedereen is geslaagd en dat is heel fijn. Dit is een clubexamen en dat wordt natuurlijk anders beoordeeld dan een officieel cynophilia examen. Ik heb mooie cijfers, wel vind ik dat ze best streng gejureerd hebben. De examinator vertelt nog wat over de uitvoering van de proeven. Zij vindt dat er meer met een losse lijn gevolgd moet worden. Bij het af-liggen moeten we even wachten eer we de hond weer laten zitten. En het af-liggen was een puinhoop geeft ze toe, maar Lisette had verteld dat het bij een aantal honden normaal veel beter gaat.
Lisette verteld dat diegene met de hoogste cijfers een stukje moet schrijven voor het clubblad. De examinator gaat bij iedereen langs en stopt bij mij en kijkt naar de cijfers. Oké? “Hoe hoog zijn jou cijfers ook al weer?”, vraagt ze aan het baasje van de Friese Stabij. Zij antwoord: “223”. Lachen zij heeft één puntje meer dan Maddy en ze mag schrijven en dat vind ik nu weer niet erg. Het was een leuke cursus en we gaan begin augustus door met de cursus EG B en C. Nu even niets en dat vind ik effe heerlijk.

Donderdag 28 juni

612sized_IMGP5841Isa komt op visite

Isa is het zusje van June en ook een dochter van Darcy. Met Isa en haar baasje Marjon hebben we het meeste contact, regelmatig gaan we wandelen. Marjon en Isa komen weer een keer onze kant op en we gaan naar de trimbaan. Reuze leuk om met 4 Weimaraners op stap te zijn en ze hebben het enorm naar hun zin. Wel is het warm en er is weinig schaduw op de trimbaan en geen water. De honden hebben het warm van al dat geren. We lopen daarom niet zo lang. Gaan we naar een terras of wordt het koffie drinken in casa Timmers?, Marjon kiest voor het laatste. Ze wil graag Wil ook weer een keer zien. Tot de volgende keer Isa en Marjon.

Woensdag 27 juni

Een kort rondje, het is haasten want ik ga vanavond trainen met June in de Ruiven in Delft. Ik trek er ivm de files een uur voor uit.

 

Dinsdag 26 juni

Maddy is 45 weken

De honden hebben het warm op de trimbaan. Ze rennen zich ook rot, vaak achter de jonge konijntjes aan. In het bos horen we Maddy een rare hoge blaf maken. Huhh? Ziet ze iemand? een hond? Ella zegt dat ze vast achter een konijn aan ging. Oké, zou kunnen, zou ze dan luid op spoor zijn?
Helemaal verhit zoeken ze verkoeling onder de bladeren in de schaduw. Maddy gaat meteen liggen in het zand, June blijft staan, Darcy ook. Na een klein uurtje lopen we weer naar de auto, het is weer mooi geweest.

Maandag 25 juni

612sized_IMGP5802Het is een gewone doordeweekse dag en we gaan gewoon weer naar de duinen en daar hebben de dames zoals gewoonlijk het weer heel erg naar hun zin. Wel heb ik een verdikking gezien bij Maddy, aan haar voorpoot bij een teen. Het lijkt wel of er wat in zit, een doorn? Vandaag zie ik dat het dik en wat rood is. Ik pulk eraan, maar ja Maddy hè, ze wil geen gesodemieter aan haar lijf. Ik heb hier dus hulp bij nodig. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, een hond die zo opstandig is. De andere honden waren dit ook, maar met veel geduld en aandacht kon ik altijd doen wat ik wilde doen. Nagels knippen, oren schoonmaken, een doorn verwijderen, een teek verwijderen. En op een gegeven moment vertrouwen ze mij volkomen. Maar bij Maddy is het een ander verhaal. Ella heeft haar weer geborsteld, er komt nog veel haar af, maar het wordt iets minder. Haar vacht gaat er steeds beter uit zien. Misschien is ze toonbaar voor het Weimaraner weekeinde aanstaande zaterdag.

Zondag 24 juni

‘De Onderlinge’ van Hubertus, de Ruiven in Delft

Maddy is ingedeeld in de puppengroep, omdat we ook nog met de puppen trainen. Helaas zijn we maar met vier puppen en dit is beschamend weinig. We trainen met veel meer puppen. Hilda gaat vroeg weg vanwege een verjaardag, maar zij heeft goede vervangers geregeld: ome Jan en Wim Zanen. Wie zijn er dan wel? Jara de Labrador van Henk, Balda de Bracco van Steef en Jules de Heidewachtel, hij komt uit de hele jonge puppengroep en is net zes maanden. Voor de puppen is het niet zo’n lange dag in de regen, omdat we pas om 11.00 uur aanwezig moeten zijn en binnen een uur zijn we klaar.

De proefjes

 • Aangelijnd volgen

We volgen in de vorm van een ‘achtje’. Net als bij de KNJV. Ik heb eigenlijk niet geoefend om in een achtje te volgen, maar genoeg ervaring hiermee met June. Ik heb iets lekkers in mijn handen, net als bij de GG en bij de training en het is alleen volgen aan de lijn. Wel heb ik de slipketting om en ik hoop dat het beter gaat als met de training met Erna afgelopen woensdag, dat leek nergens op.
Maddy volgt heel goed, is attent, snuffelt niet over de grond en we lopen lekker vlot het parcours.

 • Voorkomen vanuit ‘zitpositie’

Ik laat Maddy zitten bij het markeerpaaltje, de riem maak ik los en ik zeg: “zit en blijf”. Dit moet eigenlijk “wacht” zijn, omdat ze zelf mag komen en ik niet eerst terug ga. Ik ga naast ome Jan staan en wacht op zijn teken om Maddy te roepen. Ik roep: “Maddy” en fluit meteen erachter aan. Ze komt en gaat netjes voor me zitten. Ze doet het echt heel goed.

 • Af of zit in zicht

Het gras is erg nat en ik ben bang dat Maddy niet gaat liggen, toch probeer ik het en dat is niet slim. Wel laat ik de riem om, ik zeg: “af” en maak met een koekje een armgebaar naar beneden. Maddy gaat liggen, maar dit gaat niet van harte en ik merk dat ze dit niet gaat volhouden. Ik maak er meteen een ‘zit’ van en zeg: “blijf”, nu zeg ik het goed. En ik loop weg, op een afstandje sta ik voor haar naast keurmeester Wim. Ik kijk haar niet aan en ik wacht op het teken van de keurmeester dat ik weer terug mag. Maddy blijft keurig zitten.

 • Kort apport

612sized_IMGP5835Nu maar hopen dat het beter gaat als vorige week op de training. Ik laat Maddy naast me zitten en doe de riem af. Stom, ze heeft nog de slipketting en leren riem om, ik had dit moeten vervangen voor het jachtlijntje. Dit kan ik ook mooi voor haar houden, zodat ze niet inspringt. Nu moet ik de slipketting voor haar houden met riem en ook weer stom ik laat het niet vallen op het moment dat ze mag gaan. Maar ik haal het bij haar weg en daardoor wordt ze eigenlijk gehinderd met het weggaan. Gelukkig is ze hier niet van onder de indruk. Ik laat haar dus zitten en hou de riem voor haar. Ome Jan gooit een konijnendummy op een aardig afstandje op de grond en Maddy mag vertrekken zodra de dummy de grond raakt. Ik zeg: “apport” en weg is ze, ze rent naar de dummy, pakt het meteen en komt ook meteen weer terug rennen. Ze rent helemaal naar me toe en ik kan de dummy mooi aanpakken en dan laat ik haar zitten en geef wat lekkers. Heel, heel goed gedaan. Geen geklier of gebijt, gewoon een mooi apport.

 • Verloren zoeken

Weer met de konijnendummy. Maddy zit naast me en Wim de keurmeester gaat het bos in. Dit alles ziet Maddy gewoon. Wim staat in het bos en geeft een prrr’tje. Maddy is wat snel afgeleid, maar door het prr’tje kijkt ze toch weer naar het bos. Ik zeg: “zoek apport” en met mijn rechter arm maak ik een gebaar naar voren. Maddy rent meteen het bos in, zoekt en vindt de dummy. Weer komt ze het heel goed naar me brengen en ik kan het gewoon aanpakken, ik laat haar zitten, geef een koekje en lijn haar aan.

Ze heeft zo leuk gewerkt, helemaal trots ben ik. Jara van Henk doet het – zoals verwacht – uitstekend. Het volgen iets minder, maar hij geeft geen koekjes, wel geeft hij correcties via de jachtlijn. Jara is gewoon een stapje verder, liggen doet hij uit zicht en verloren zoeken ook. Zelf hou ik het gewoon simpel en dat geldt ook voor Steef en Balda. Balda doet het heel goed, met volgen snuffelt ze wel wat op de grond, wat ze normaal niet doet. Ook Steef geeft een correctie via de jachtlijn en maakt geen gebruik van koekjes. Apporteren, niet de sterkste kant van Balda, gaat heel goed. Ze mag een fazantendummy halen en dat gaat super. Verloren zoeken gaat helaas wat minder. De Heidewachtel is gewoon nog niet zo ver, maar ik vind het knap hoor en dapper dat ze de enige hele jonge pup is en de rest komt vast goed.

Henk en Jara halen de eerste prijs, Maddy haalt de tweede prijs en Balda haalt de derde prijs. We krijgen allemaal een mooie beker en ik ben hier heel blij mee, Maddy’s eerste beker. Toch heel speciaal. Het was een hele leuke dag.

Zaterdag 23 juni

Wandelen in Bleiswijk

June, Maddy en ik gaan naar Bleiswijk, rond 09.45 uur zijn we er. Het is zo’n 45 minuten rijden. Er staan al een paar auto’s, maar die zijn vooral van trimmers. Ik rij een keer door en parkeer de auto bij de skibaan. Hier zijn we een tijd niet meer geweest. Wat is het mooi hier en wat hebben de honden het druk. Ze rennen en vliegen overal doorheen. Wel is het hier altijd wat oppassen voor fietsers, vooral mountainbikers. Maddy heeft een aanvaring met één. Ik zie een mountainbiker aankomen en Maddy is weg. Shit, waar is ze? ze is de bosjes in maar waar? Ze kent de do’s en don’ts nog niet zo van fietspaden en fietsers. 612sized_IMGP5813Ze rent het bos uit op een heel andere plek dan ik verwacht, vlakbij de fietser en die moet rennen. Ik zie dat Maddy mij zoekt, gelukkig rijdt de biker niet zo hard en ik hoor hem vloeken. “Dat scheelde niet veel of ze was er geweest”, zegt de mountenbiker. “Jij ook”, antwoord ik. Ze moeten zelf ook maar een beetje uitkijken, ze gedragen zich vaak of alles van hen is. Het is een vrij recreatiegebied, ook voor ons. Ook rijden ze vaak op plekken waar ze niet mogen rijden, dus met dat argument moeten ze bij mij ook niet aankomen. Wel ben ik natuurlijk blij dat er niets ernstigs gebeurt. Maddy rent helemaal de verkeerde kant op. Ik roep en roep en gelukkig daar is ze weer.

Kopje onder

June en Maddy hebben nog wat gezwommen, het is best warm voor ze, vooral door al dat rennen. Maddy treuzelt bij het water en ik geef een zetje, gaat ze toch koppie onder. Dat is niet de bedoeling. Ze heeft water in de oren natuurlijk en ze schudt haar hoofd om het water er uit te schudden. Ik maak er verder geen drama van en we lopen vrolijk verder. June haalt veel dummy’s en Maddy haalt er één, maar op een plek waar ze zo het water in kan stappen.

Konijn

Maddy vindt een klein dood konijntje en als June en ik er aan komen is Maddy weg. Ze kauwt erop en ik wil dat ze komt. Door June lukt dit niet. Uiteindelijk staat ze stil en kan ik naar haar toe gaan. Alleen het pootje steekt nog uit haar bek. Ik doe haar bek op en trek aan het pootje en de hele konijn komt eruit. Getverderrie, gelukkig dat ik het te pakken heb gekregen. We lopen lang en de tijd gaat snel, het is al 1.15 uur en tijd om naar huis te gaan. In de auto ligt Maddy in een diepe slaap en ik heb haar niet meer gehoord. Ze hebben een heerlijke tijd gehad en ik ook.

Vrijdag 22 juni

Een goede generale

We oefenen het programma voor volgende week, wanneer er een examen wordt afgenomen. Het gaat goed, ze volgt netjes, zit en blijft en gaat af. Het af-liggen en blijven gaat nu goed. Ze ligt al voordat de laatste hond ook eindelijk ligt. Wanneer het minuut om is, ligt Maddy zeker al 1 1/2 minuut. Dit is net wat te lang en ze staat eerder op. Ik loop terug en leg haar weer af, op mijn commando mag ze zitten. Zo ook met het af-liggen bij de pion. Ze gaat zitten voordat ik het commando geef en ik doe de oefening opnieuw tot ze het goed doet. Maddy wil niet goed haar tanden laten zien, wat is dit nu? Dit moet ik van de week extra oefenen, zodat ik haar vertrouwen weer terug win. Lisette heeft ballonnen meegenomen, die mogen de honden kapot bijten en dat vindt Maddy wel een leuk spelletje. Ook heeft ze koffie en koek meegenomen omdat het de laatste gewone les is. Volgende week examen.

Donderdag 21 juni

612sized_IMGP5839-2Een benauwde dag

We gaan naar de trimbaan en het is broeierig warm, de honden rennen en rennen. Ze hebben het weer druk. Maddy speelt met een jonge Labrador die bij ons in de buurt woont en daarna stort ze neer in het zand, even afkoelen.

Teek

‘s Avonds probeer ik een teek in Maddy’s hals te verwijderen. En dat valt niet mee, Ella moet helpen. Maddy verzet zich vreselijk en we krijgen het niet voor elkaar. Later nog een poging, weer is het een rampenplan. Wat is ze sterk. Wat doen we nu? Ik heb een idee, het appeltje wat ze zo even uit een boompje geplukt heeft. Ella houdt dit vast en ze kan als afleiding hier op knabbelen en nu lukt het me om de teek te verwijderen.

Woensdag 20 juni

Trainen met Erna

Maddy en ik gaan met Erna trainen in Hoofddorp. Erna heeft Bajusz meegenomen en hij doet ook een paar apportjes en laat mooi waterwerk zien. Om 13.00 uur hebben we afgesproken, Erna neemt wat dummy’s mee en ik neem een eend mee. Het voornaamste is dat ze vandaag een eend apporteert en nog beter uit het water haalt. We laten Maddy eerst weer door het water gaan, terwijl wij via de brug gaan. Het gaat weer niet vanzelf, Erna moet Maddy vasthouden en ik roep haar vanaf de andere kant van het water. We doen het nog een keer, Erna doet een lijntje om en nu trekt Maddy haar bijna mee naar de waterkant. Ze weet het wel.

Zwemmen in water met waterlelies

Erna heeft een watertje in haar hoofd waar ze al eerder is geweest met de jonge Draadhaar Vizla van Myrthe. De kant heeft een lage houten beschoeiing, maar dit moet te doen zijn. Wel zijn er waterlelies, niet veel maar toch. Bajusz zwemt er eerst en ik geef Maddy een klein zetje zodat ze in het water plonst, er zwemt een Meerkoet en die is erg interessant. Erna denkt dat ze nu wel naar de overkant durft te zwemmen. Erna loopt naar de andere kant, geeft een prr’tje en laat de dummy zien. Maar Maddy gaat er niet in, ik geef weer een zetje, Erna roept en roept, maar Maddy zwemt terug en klimt de kant op. De kant geeft geen problemen, weer probeer ik of ze het water in gaat, dat doet ze maar ze zwemt weer terug. “Dit werkt niet”, zeg ik tegen Erna.

Een ander plekje

Bij een brug en het is weer geen eenvoudige plek. De kant is stijl, vooral voor Erna. Zij moet eerst door brandnetels en stekels, voor mij is het iets eenvoudiger. Maddy gaat weer niet vanzelf het water in, ik geef een zetje en gelukkig nu zwemt ze naar de overkant. Ze klimt de kant op, pakt de dummy en zwemt terug. We doen het nog een keer en het gaat goed.

Apporteren met een bumper

Ook heb ik de wat kleinere fazantendummy meegenomen die ik afgelopen zaterdag gekocht heb. Maddy heeft het druk, veel luchtjes van hazen en konijnen en eenden. Ze luistert ook slecht, is alleen maar met luchtjes bezig. Dit laat ze ook zien in het volgen, steeds weer die neus aan de grond, ik heb het er moeilijk mee. Ik laat Maddy zitten, dit doet ze goed, ik loop door en halverwege laat ik de dummy op de grond vallen. Ik roep Maddy en zeg: “apport”, ze loopt er zo voorbij en gaat haar neus weer achterna. Keer op keer flikt ze dit weer, ze negeert de dummy helemaal. Het is echt heel erg, terwijl ze een paar weken geleden niet te houden was, zo graag wilde ze de dummy pakken. Die bumper vindt ze echt niets. We gebruiken de fazant, ja die wil ze wel en apporteert ze. Ze heeft wel de neiging om er op te kauwen en ik moet mijn best doen om haar bij me te krijgen. Maddy komt een paar keer in opstand, springt en schraapt met haar nagels over mijn blote armen. Het is warm vandaag, vandaar de blote armen. Ook Erna bemoeit zich ermee en probeert haar te laten luisteren. Erna is wel wat resoluter, maar ook voor haar valt het niet mee, komt natuurlijk ook omdat het haar hond niet is. We doen het anders, ik gooi de dummy, nu haalt ze het wel en brengt ze de bumper naar me toe. Als beloning gooit Erna de fazantendummy. Dit doen we nog een paar keer en dan is het genoeg.

De eend

Erna wil de eend in het water gooien voor Maddy. “Denk je dat ze die zo pakt”?, vraag ik. Ze is al zo dwars. “Dat denk ik wel”, antwoord Erna. En ze heeft gelijk, ze pakt de eend meteen, neemt eerst de hals in haar bekje. Maar dan pakt ze het goed vast, komt de kant op en brengt de eend naar me toe. Heel blij ben ik hier mee, vooral omdat dit afgelopen zondag zo slecht ging. Ook de apporten gaan goed en ze is voorzichtig met de eend. Bajusz apporteert de eend ook keurig en hij zwemt even verder een breed water over met een moeilijke/ stijle kant.

Verloren zoeken

Erna weet een mooi stukje bos, Maddy is weer weg en heeft het druk. Ik roep haar om haar in te zetten voor het ‘verloren zoeken’, maar ze komt niet. Erna legt de eend weg, maar Maddy is er nog niet. Dan komt ze de eend tegen, ze pakt het en brengt het naar me toe. We doen het nog een keer, nu loopt ze de eend zo voorbij en is met andere dingen bezig. Terwijl ik wacht komt er een klein haasje mijn kant op. Aha! Ik zet haar nog een keer in en nu komt ze de eend brengen. Bajusz zoekt de eend ook nog voor Erna en brengt het naar haar toe. Voor Maddy is het genoeg, de bumper was een drama, fazant ging goed en de eend ook. Wel was ze veel voor zich zelf bezig en ze was veel weg. Ook ben ik hier wel weer blij mee, met het oog op het veldwerk en ruimte nemen.

We wandelen verder

We lopen nog een stuk verder, een rondje eigenlijk. Het is warm, ik ben gesloopt door de worstelingen met Maddy en op het eind doen mijn voeten zeer, ze zijn toch nog steeds niet helemaal ingelopen, die nieuwe schoenen van mij. Het is fijn dat Erna me helpt met het trainen van Maddy. Ze is geduldig, verzint leuke oefeningen en geeft tips. Ondanks de dwarsheid van Maddy, vind ik het toch een leuke middag. We drinken nog wat en dan gaan we rijden. Op de terugweg valt Maddy in een diepe slaap en slaapt de hele terug reis. Thuis moet ik nog lopen met Darcy en June en dan heb ik het echt gehad.

Dinsdag 19 juni

Maddy is 44 weken

We lopen even in de Bavo, vanavond ga ik trainen met June in Delft. Zie het verslag.

Maandag 18 juni

Wil komt ‘s morgens Balda tegen met haar baastje, Steefs moeder. Balda komt op Maddy af en Wil denkt ‘wat is dit nu’ en Balda en Maddy spelen en rennen. “Ze kennen elkaar”, zegt Balda’s baasje “gisteren hebben ze nog gespeeld en gerend bij Hubertus”. En het kwartje valt bij Wil. Maddy begint steeds meer haar definitieve vacht te krijgen. Ella borstelt haar bijna elke dag en er komt nog steeds veel haar af, maar het einde is in zicht. De ontlasting van Maddy ziet er weer wat beter uit, wel krijgt ze lichtverteerbare brokjes en rijst.

Zondag 17 juni

Beetje haasten

Veel te laat wordt ik wakker, het was zo’n lange vermoeiende dag gisteren door de proef bij jachthondenschool Partout. Waar June en ik een proef hebben gelopen geënt op de KNJV (Lees het verslag). Ik moet mij enorm haasten en het lukt om Maddy nog even te laten lopen en rennen in de Bavo. Wel heeft ze last van diarree, de tweede keer al van de week. Gelukkig gaat Hilda altijd te lang door met de puppengroep, ook nu weer en precies op tijd kom ik eraan. De training gaat niet goed, eigenlijk bij alle honden niet. Behalve bij Jara, zij doet het gewoon altijd goed. Al moet ik zeggen dat ook zij af en toe een beetje dwars is. Maar dat maakt het alleen maar leuk.

Wat gaat er allemaal mis

Maddy wil niet erg apporteren en zeker wild niet en daar wordt ik dan niet blij van. Ik ben het niet gewend, al onze honden wilden tot nu toe gewoon altijd wild pakken, geen probleem. Daar hoefde niet eens mee geoefend te worden. Gisteren ging het met die eend ook niet zo geweldig en nu ook niet. Nu ook niet, ze wil het niet pakken. Met de nodige aanmoedigingen pakt ze het alsnog en brengt het twee passen mijn kant op. Hilda geeft een eendendummy om mee te oefenen. En dat brengt ze wel. De Kauw wil ze ook niet echt pakken, ja levende wel….. Maar dit gaat na aanmoedigen wel beter. Later oefen ik nog met de Kauw, ze moet het vast houden en volgen en dit gaat best goed. Ze neemt me ook in de maling. Maddy moet vooruit gaan en een dummy apporteren. In plaats daarvan duikt ze links de bosjes in. “Ze moet plassen denk ik”, zeg ik tegen Hilda. Niet dus, ze ruikt gewoon allerlei luchtjes en ze vindt dit veel interessanter dan een dummy. Maar ze moet het toch pakken en dat doet ze.

Hilda is niet blij

De honden presteren onder de maat en dat maakt Hilda niet blij. Zelfs maak ik me niet zo veel zorgen, ze zijn nog zo jong en Maddy is ook net 10 maanden. Veldwerk dat vind ik eerst het belangrijkst. Maddy gebruikt steeds meer haar neus en dat staat me wel aan. Alle honden honden doen het niet goed, terwijl het de andere lessen zo goed gaat. Komt het omdat ze allemaal aan het puberen zijn? Zeg het maar?

Zaterdag 16 juni

Een eend meegenomen

De hele dag zijn June en ik weggeweest naar Drunen, voor een proef KNJV-proef bij Partout. Ik heb een eend meegenomen en ik laat Maddy hier kennis mee maken. Heel voorzichtig snuffelt ze er aan en heeft niet echt de intentie om het te pakken. Ik moedig haar aan om het te pakken en heel voorzichtig doet ze dat en brengt het een stukje naar me toe. Maar hier wordt ik niet blij van. Ik ben dit ook niet gewend, onze andere honden waren niet te houden en wilden het zonder aarzelen pakken.

Vrijdag 15 juni

Fikkie blussen

We lopen ‘s middags even op de Bavo, omdat Maddy en ik GG-training hebben om 19.00 uur. We ruiken rook, wat is er aan de hand? kinderen hebben denk ik een fikkie gestoken, want er smeult nog een vuurtje en veel rook komt er vanaf. Wat te doen? Water halen bij het sluisje besluiten Ella en ik. Maddy vindt een plastic bakje, ze voelt het aan dat we dit net nodig hebben. We komen bij het sluisje aan en er is geen water. Het heeft flink geregend vandaag en de sluis is dicht. Wat nu? Verderop in het geultje staat nog wel een beetje water. Op het bollenland dat vlakbij achter een hekje ligt rijdt een tractor. De honden willen met mij mee wanneer ik die kant op loop, maar dit lijkt me niet zo’n goed idee. Stel dat ze het bollenland oplopen met die tractor! Ella houdt ze even aan de riem. Ik vul het plastic bakje met water, maar dit werkt niet. Ella heeft een plastic poepzakje en dat vul ik helemaal met water, ook heb ik nog een plastic zakjes. Zo lopen we met twee zakjes met water naar het vuurtje. Maddy vindt het nodig om naar een zakje te springen en er een gat in te bijten, ja zo schiet het lekker op Maddy. Gelukkig kunnen we het anders vasthouden om te voorkomen dat al het water eruit loopt. Het vuurtje is gemaakt van een stapel kranten en dit smeult nog lekker, wat een rook en stank zeg. We gooien het water er overheen. Het smeult nog een beetje, met een tak proberen we de rest te doven en we leggen er nog wat nat gras op. De nattigheid verdelen we goed over het geheel en nu is het vuurtje echt uit. Zo! dat kan geen kwaad meer. We hebben onze burgerplicht weer gedaan. Vuurtje gedoofd, wat afval opgeruimd en de restanten van een kraai opgeruimd. Maddy kwam dit brengen.

GG-training bij KC Rijnland

Het zit er bijna op, vanavond doen we de oefeningen die we op het examen krijgen, volgende week laatste les en die week daarop examen. En dan even niets, ook wel lekker.
Het volgen gaat aardig, wel is ze veel met de neus op de grond en soms volgt ze heel goed. Zitten en blijven gaat goed, staan en tanden zien ook. Het af-liggen gaat niet goed vanavond. Komt het omdat het gras wat nat is of dat de groep erg onrustig is? Veel honden staan steeds op, ik weet het niet. Maar dit moet beter. We doen het af-liggen later nog een keer op een andere plek en ik ga iets dichter bij Maddy staan, nu gaat het goed.

Donderdag 14 juni

Ella, de honden en ik gaan naar de trimbaan en doen wat oefeningen met de honden. Eigenlijk is het vooral voor Maddy, het gaat goed en ze brengt de dummy’s goed naar me toe. June en Darcy mogen ook even meedoen. Maddy is ook steeds meer weg en andere honden interesseren haar steeds minder. Konijnen en vogels worden leuker en leuker. Ze is zelfs een tijdje weg, zolang dat we best ongerust worden. Gelukkig is er niets aan de hand en komt ze weer tevoorschijn. Ella heeft haar weer geborsteld en de haren komen er nog steeds met bosjes vanaf.

Woensdag 13 juni

Gaan we met Hen en Santos lopen in de Katwijkse duinen en we gaan naar het strand. Daar hebben we koffie gedronken en de honden water. In de duinen hebben ze het reuze naar hun zin. Op het strand ook, behalve June zij vindt er niets aan. Hen heeft haar nieuwe camera mee en maakt veel foto’s, ze wil de autofocus uitproberen. Dit is best moeilijk met die grijze vachten. Ik heb er een paar gezien en ze zijn weer prachtig. Later een paar voorbeelden. Darcy vindt het heerlijk aan het strand en poedelt lekker in zee. Wel is de wandeling wat te ver en lang voor haar. Hen verteld dat Santos het ook altijd helemaal gehad heeft na zo’n lange wandeling, dan is hij vaak te moe om te eten, eerst slapen en dan eten.

Dinsdag 12 juni

Maddy is 10 maanden! (43 weken)

We hebben niet zo ver gelopen ‘s middags omdat June en ik gaan trainen ‘s avonds.

Maandag 11 juni

Geen konijnen en kauwen

Een rustige wandeling in de duinen. Geen Kauwen en konijnen deze keer. Wel gaan Maddy en June een konijn achterna met een noodvaart. Het beestje kan ternauwernood ontsnappen. We komen Balda, de Bracco, tegen. Balda komt naar ons, eerst naar June. ‘Oh nee jou moet ik niet hebben’ en toen naar Maddy: ‘hé jou ken ik’, ze hebben toch gerend die twee. Balda geeft duidelijk aan wanneer ze het genoeg vindt. Donkere wolken dreigen het luchtruim. We durven niet langer te lopen, want de donkere wolken komen steeds meer dichterbij. Rond 18.00 regent het flink en is er wat onweer, Maddy reageert hier totaal niet op.

Zondag 10 juni

Jachttraining bij Hubertus

Eindelijk weer een keer trainen in Den Haag dat is een tijd geleden en ze hebben het terras fraai opgeknapt. Het ziet er gezellig uit en het weer is prachtig. De training is leuk, maar we hebben niet zo veel gedaan. Gajus vraagt wat veel aandacht en Hilda wil het goed doen en begeleidt zijn baas daar waar ze kan.

Gehoorzaamheid

 • Volgen voor en achter langs, dit gaat heel goed. Met een snoepje
 • Af-liggen en blijven gaat heel goed, 1 keer komt ze overeind. Ik zeg “nee” en loop terug en doe de oefening opnieuw
 • Zitten en blijven gaat ook goed
 • Zitten, weglopen en voorkomen gaat ook goed. Wel rent ze iets door, volgens mij ook door haar snelheid. Ik loop wat naar achteren en nu komt ze netjes voor me zitten

Apporteren

 • Hilda gooit een dummy op, redelijk ver. Ik hou Maddy aan haar halsband lichtjes vast. Haar riem heb ik om mijn hals. Ik zeg apport: “apport” en ze rent naar de dummy. Ze pakt het en komt terug. Ze brengt heb vrijwel naar me toe en ik pak het aan en laat haar dan zitten. Hilda zegt dat ik er op moet letten om duidelijk “los” te zeggen, zodat ze echt het verschil leert tussen los en vast
 • Een verloren zoeken, Hilda gooit de dummy in de bosjes en dit zien de honden. Riem doe ik om mijn hals en ik hou Maddy lichtjes vast aan haar halsband. Ik wacht even en zeg: “zoek apport”. Ze rent er naar toe en volgens Hilda gebruikt ze echt haar neus en vindt de dummy. De afwerking gaat slordiger en dit moet beter. Een paar meter voor me laat ze de dummy vallen, ik zeg “vast” en dan komt ze alsnog. Maar ze brengt het niet helemaal netjes naar me toe. Ze is duidelijk met andere zaken bezig

Ik heb Maddy aan een paal vastgezet vlak bij het bankje waar we even koffie drinken. Ze zit heerlijk in het zonnetje, even later gaat ze liggen en ze ligt nog lekker op haar ruggetje ook. Helemaal ontspannen. Thuis is ze een beetje misselijk en wil ze overgeven. Ik wil dat ze snel naar buiten gaat en dat wil ze niet. Al snel zijn de braakneigingen over en heeft ze nergens meer last van. Ze heeft lang geslapen.

Kauw nummer twee

We gaan ‘s middags naar de trimbaan omdat we gisteren al naar de Bavo zijn geweest. Wel is het best warm, dan moeten de honden maar een beetje rustiger doen. Dat doen ze niet, ze hebben het druk. Eerst lopen we altijd door de bosjes, daar is het spannend met veel luchtjes. De honden zijn al vooruit en wanneer Ella en ik de bosjes in lopen horen we een kabaal, niet normaal. Veel vogelkabaal, gekras, gekwetter en gevlieg. Wat nu weer? Eerst zien we een jonge Vlaamse Gaai zonder hoofd, die was al dood. Darcy heeft niets, June ook niet maar ze hebben het heel druk. Ella zegt dat Maddy iets heeft. “Wat dan”? vraag ik. “Toch niet weer een Kauw”? “Iets zwarts, ik denk inderdaad een Kauw”. Jeetje wat is dat met die Kauwen, het zal wel een jonkie zijn. Ik zie Maddy weglopen met een hoge staart. Ik roep haar en Ella ook. Ze komt! Ik vind het wel sneu hoor. Maddy staat voor me en ik breng mijn hand naar haar bek en zeg los. En ze laat meteen los. Ella en ik hebben haar de hemel ingeprezen, zo braaf is ze. Heel knap.

Wat doen we ermee?

“In de vuilnisbak”, zegt Ella. “Heb je een plastic tasje bij je”? Nee niet als ik mijn bodywarmer aan heb. “We doen het wel in een plastic zakje”. De Kauw past er net in. We lopen verder en de honden hebben het nog erg druk. “Ik vind het zo zonde om die Kauw in de vuilnisbak te doen”, zeg ik tegen Ella. Het is toch weer voedsel voor vossen en andere dieren. “Gooi het anders stiekem ergens neer”, zeg ik tegen Ella. En dat doet ze, wel moet ze het zakje in haar hand houden. Anders heeft bijvoorbeeld June zo door dat het beestje ergens gedumpt is en haalt ze het weer. Nu kan Ella zo het zakje in de prullenbak gooien en dan is het goed. Onderweg raapt Ella nog wat troep op zoals papiertjes en ik vind nog een paar stukken glas. Dit gaat in het zakje en in de prullenbak waar het hoort.

Maddy heeft het héél warm

We lopen ons rondje en lopen over het pad waar de honden nog los mogen. Links zijn bosjes en daar is het leuk. Jeska, Darcy en June mochten hier nooit in, omdat dit tot het gedeelte hoort waar de honden niet los mogen. Bij Maddy heb ik nooit wat gezegd, ik vond het al fijn dat ze bij me weg ging en zij mocht hier lopen van mij. Maddy rent nog steeds die bosjes in en nu June ook en soms Darcy. Maddy maakt het steeds bonter, Het is zo’n geval van ‘als je ze een vinger geeft…..’. Aan het einde van dit pad gaan we links-af en daar moeten de honden aan de riem. June en Darcy weten dit, zij zijn er meestal al en kunnen we aanlijnen. Maddy gaat steeds verder weg heb ik het idee en ook steeds langer. Vaak lopen we al een stukje op het aanlijn pad en dan komt Maddy pas. Vanmiddag maakt ze het heel bont, het hele stuk zien we geen Maddy. Ze moet nu echt komen, we moeten oversteken. June ruikt en ruikt, ik weet zeker dat ze Maddy ruikt. Dan ontglipt ze me en rent weg en ze heeft haar riem en ketting aan! Straks blijft ze ergens achter haken. Ik roep en roep en ga haar achterna. De dichte bosjes in, ik voel spinnewebben en insecten, maar ik zie geen June. “Maddy is er”, roept Ella vanaf het pad. Nog steeds geen June. “En hier is June ook”. Gelukkig. Maddy is helemaal kapot, ze heeft het bloedheet. De dondersteen. We laten haar even bijkomen en lopen dan naar de auto.

Zaterdag 9 juni

Kauw nummer één

We gaan even naar de Bavo, we willen op tijd terug zijn voor de voetbalwedstrijd Nederland-Denemarken. Op het grasveld bij een boom is er ineens veel kabaal van vogels, Kauwen zijn het. June en Maddy worden belaagd door de Kauwen. Wat is er aan de hand? June en Maddy duiken steeds het bosje in bij die boom. Nog meer gekwetter en geschreeuw. Dan zie ik dat Maddy iets zwarts in haar bekje heeft. Heeft ze een jonge Kauw te pakken? Vandaar dat de andere/oudere vogels de honden zo aanvallen. Ja hoor het is een Kauw. We roepen de honden en gelukkig komen ze. Het is niet anders, het zal wel door de storm komen. Voer voor de vossen, zullen we maar zeggen.

Vrijdag 8 juni

Heel veel haar

Ella blijft Maddy borstelen, elke dag weer en elke dag komen de haren met bosjes er vanaf. Het einde is nog niet in zicht van de rui.

GG-training

Veel wind

Het waait stevig vanavond en dit heeft zijn weerslag op Maddy. Veel takjes op het veld en keer op keer pakt ze er één om op te kauwen. Gek word ik er van. Elke keer verbied ik het, het duurt even, maar later luistert ze toch. Ook heeft ze weer wat opstandige, baldadige trekjes. Ze springt een paar keer tegen me op en één keer komt ze weer echt in opstand. Ik loop weg van de groep en vertel haar even wat ik er van vind. Het helpt.

Af-liggen en blijven

Het volgen gaat goed, zitten ook, het blijven zitten ook. En waar ik vooral trots op ben is het af-liggen. Ze blijft twee keer 1 minuut liggen. De vorige lessen gaf ik haar regelmatig een koekje wanneer ze af-ligt dat heb ik nu niet gedaan. Ze is de enige van de groep die de volle minuut blijft liggen, heel knap van Maddy. Tanden laten zien gaat goed en het staan ook. Kortom ondanks de opstandige trekjes is het een goede les.

Donderdag 7 juni

We gaan weer een keer naar de trimbaan, dat is een paar dagen geleden. Maddy en June zijn net partners in crime, ze hebben het zo leuk samen. Wel heeft June weer een paar dagen last van haar darmen en gisteren liep ze heel mank. Vandaag zie ik niets meer. En Darcy is ook niet lekker, het gaat weer lekker met de meiden. Darcy heeft een paar keer overgegeven en is misselijk. Ze wil niets, geen brokje of brood, niets. Na de wandeling geef ik Darcy wat lichtverteerbare brokjes, met wat rijst en vlees. Een klein beetje maar en gelukkig eet ze dit op. Ze is niet meer misselijk en heeft niet meer overgegeven.

Woensdag 6 juni

Trainen in Amsterdam

Om 14.00 uur heb ik in Amsterdam afgesproken met Erna. We gaan trainen met Maddy, Erna helpt me met het waterwerk. We gaan Maddy leren om ‘over’ te zwemmen. Wat een prachtig gebied is dit, heel veel groen, bloemen, gras en veel water. Het is er wel nat, de laarzen zijn niet overbodig. Veel bruggetjes en Erna laat altijd haar honden door het water gaan en zij zelf gaat over de brug. Erna vertelt dat als ik dit ook met Maddy consequent doe, ze het zwemmen heel gewoon gaat vinden. Nu vindt ze het nog niet zo leuk, Erna moet haar goed vasthouden en richting het water leiden. Ik roep vanaf de overkant Maddy’s naam. Dit doen we bij elk bruggetje en het gaat steeds makkelijker. Eerst is het even lekker ‘vrij’ voor de honden, Maddy en Bajusz hebben het reuze naar hun zin. Maddy rent door het hoge gras en haar neus maakt overuren. Helaas geen fazanten, maar ik word weer blij als ik zie hoe ze haar neus gebruikt. Ook zoekt ze naar muizen en dat is dan weer minder.

Over water

We komen mooie sloten tegen, niet te breed, niet te smal. Ik gebruik Maddy’s favoriete patrijzen dummy. Erna staat aan de andere kant van het water en ik geef een ‘vooruit’ en ze zwemt zo naar de overkant. Pakt de dummy en zwemt terug. Super gedaan. Ik vind het zo knap. We herhalen het nog een keer en weer gaat het goed. Nu gebruiken we de bumper en dit gaat iets moeilijker, vooral de tweede keer. Ze weigert echt en heeft er geen zin meer in, maar ze zal toch moeten. Uiteindelijk gaat ze wel. Nog een keer en nu gaat het prima. Ze doet het zo goed, Erna en ik zijn helemaal trots. We lopen verder en herhalen het over water nog een paar keer, ongedwongen en serieus. Ze zwemt zelfs twee keer terug, wanneer ze toch echt makkelijk kan omlopen. Maar dit heeft ze nog niet zo door denk ik. Ook doen we blind een over water (Erna heeft de dummy aan de overkant neergelegd die ze niet gezien heeft), alleen wil ze dan op een andere plaats het water in. Ik moet haar terug roepen en dat gaat wat moeilijker. Erna zegt dat ik het beste Maddy kan ‘over’ sturen op de plek waar ze staat.

Konijn apporteren

Ik heb een klein konijntje meegenomen. Wel wil ik dat Maddy aan een lange lijn gaat, ik ben veel te bang dat ze er vandoor gaat en dat wil ik voorkomen. Maddy pakt het konijntje heel aarzelend en voorzichtig op en brengt het mijn kant uit. Ze laat het veel te vroeg vallen, dat geeft niet. We herhalen het een paar keer en het gaat best goed, wel wordt ze overmoediger. Het is mooi geweest, we stoppen ermee en wandelen nog lekker door. Het weer is ook nog prima, terwijl het ‘s morgens nog zo hevig geregend heeft. We hebben heerlijk getraind en gewandeld, het is al bij half 5 wanneer we bij de auto zijn. Nu ben ik bang dat we in de file terecht komen. Maar dat valt mee. Eerst drinken we wat en dan gaan we op weg, weer naar huis toe.

Dinsdag 5 juni

We lopen niet zo lang omdat ik vanavond ga trainen met June bij Rijn en Duin. Ik train me rot met de hondjes, maar leuk is het wel. Gisteren was ik op tijd thuis, maar dinsdags ben ik meestal laat thuis, ook nu weer. We trainen door tot bijna 22.30 uur! Gelukkig heb ik een weekje vrij. Lees het verslag van June over de training.

Maddy is 42 weken

Maandag 4 juni

Konijntje

Vanavond trainen we in de Vlietlanden in Leiden. Zondag kon Hilda niet, daarom een keer op een avond. Een goed idee en we hebben er zin in. Het weer is ook nog goed. We moeten er om 20.00 uur zijn, eerst traint Hilda de hele jonge puppen. De les van de puppen loopt uit en ik besluit om even een rondje te lopen met Maddy. Zal ik haar los laten? ik kijk om me heen, niets te zien. Ik waag het erop. Honden mogen van 1 april tot 1 oktober niet los. Maddy ruikt een vis op het droge en wil het pakken, zelfs in rollen. Nee, dat gaan we niet doen. Ik zie een konijntje bij de bosjes zitten en hij zit daar wel heel rustig. Is het beestje wel gezond? hij had allang weg moeten lopen. Maddy ziet het konijntje niet. Ik probeer Maddy te roepen en te pakken. Net op dat moment heeft ze het konijntje in de smiezen, konijntje loopt rustig, té rustig, weg. Maddy rent hem achterna de bosjes in en al snel hoor ik een piep. Oh nee toch, ze heeft hem gepakt. Als Maddy nu maar komt, ik zie haar al lopen op de parkeerplaats met het konijntje in haar bek. Ik loop de bosjes in en Maddy rent meteen weg. Shit, shit, shit. Ik roep haar, maar ze loopt verder weg. Dan roep ik met een hele luide, ferme stem: “hier”! Dit helpt, ze staat stil en komt mijn richting op. Ik loop naar haar toe en pak haar halsband vast. Ik zeg: “los”, dat doet ze niet en ik maak haar bek open en pak het konijntje. Wat nu? Gelukkig heb ik een plastic tasje in mijn jas en ik doe het konijn erin. Gelukkig. Helemaal geagiteerd loop ik snel naar de auto en ik zie dat mijn clubje net weg wil lopen. Ik heb het bloedheet en snel leg ik de tas in de auto, kan ik mooi mee trainen.

Het gras is gemaaid

Dat is heel fijn, maar ze hebben het gemaaide gras nog niet opgeruimd. Het ligt keurig netjes in lijnen opgehoopt om te drogen, zodat het straks verwerkt en opgehaald kan worden voor stro. Maar nu hebben we geen mooi veldje tot onze beschikking. We beginnen met een kort apport. Hilda gooit een dummy over een grashoop. Alle honden doen het heel goed. Maddy ook, ze haalt het en brengt het netjes naar me toe. Dit herhalen we nog een keer, maar dan iets moeilijker.

Wat lijntjes

We doen wat korte lijnen en ook dat gaat goed. Ze brengt het goed, ik kan het vaak aanpakken. Verder doen we een verloren zoeken, wel mogen de honden zien dat we de dummy in het bos gooien. Ik loop eerst een stukje met Maddy, gooi de dummy in het bos en Maddy mag het halen. Prima doet ze het. Ook mag Maddy een wat langere lijn lopen, goed gaat het. Nu wordt het moeilijker want Hilda legt een dummy achter Maddy en voor Maddy. De eerste gaat prima, maar bij de tweede gaat het mis. Ze loopt zo richting gras en ruikt daar veel lekkere luchtjes. Ik roep, maar komen ho maar. Hilda moet helpen, want Maddy luistert niet meer. Ze loopt naar een boom en ruikt of er muizen zijn. Ze loopt naar nog een boom en nog één, ze wil echt dat hele rijtje bomen af. Nu is het genoeg! Ze moet het lijntje nog een keer lopen, maar dan dichterbij. Nu doet ze het goed.

Hilda is tevreden

De honden hebben echt goed gewerkt, allemaal. Hilda wordt er helemaal blij van. Ik ben ook blij, alleen geen het op het laatst mis. Maar dat geeft niet, het hoeft allemaal nog niet zo serieus, ik wil ook veldwerk doen. En ik zag dat ze haar neus veel gebruikte en daar word ik dan weer blij van. Wanneer we naar de auto lopen zeg ik dit ook tegen Hilda en zij geeft me gelijk. Ook vertel ik dat Maddy een konijn heeft gepakt.

Koffie met een muffin

We drinken met z’n allen koffie en het baasje van de Friese Stabij heeft heerlijke muffins meegenomen. Zondag gewoon weer trainen op Hubertus. Thuis rol ik het konijntje in kranten en doe het in een plastic zak, ik zie dat de ogen al helemaal dicht en dik zijn. Zo jong en nu al zo ziek door myxomatose, heel zielig. Het is goed dat het beestje uit zijn lijden is gehaald, het had een langzame dood tegemoet gezien.

Zondag 3 juni

Vandaag zijn Wil en ik samen met June en Darcy in Delft voor de DAP van de Weimaraner Vereniging. Het is te slecht weer om Maddy mee te nemen. Dus ze is de hele dag samen met Ella en ze zijn samen naar de Bavo geweest.

Zaterdag 2 juni

Beetje oefenen

Vanmorgen gaan we naar de trimbaan in Noordwijk. Ik neem June en Maddy mee en ik wil wat oefenen, vooral met Maddy. June doet natuurlijk ook mee, ze is tot het bot gemotiveerd en Maddy heeft er niet zo veel zin in. Zij is met andere dingen bezig. June ook, maar die apportjes doet ze er even tussendoor, dat kan Maddy nog niet. Het eerste verloren zoeken gaat wat moeizaam, maar daarna gaat het prima. Het is best warm en de hondjes rennen zich rot. Omdat Maddy de laatste oefening verknald moet en zal ik het goed afsluiten. Gelukkig het komt toch nog goed. ‘s Middags gaan we even naar de Bavo, een beetje rustig aan morgen een lange dag. We doen de DAP met Darcy en June en Maddy mag mee.

Is het liefde?

June is zo aanhankelijk naar Maddy toe. Ze zoekt haar vaak op, geeft kopjes, neemt haar piepspeeltje mee en wil met Maddy spelen of gewoon een beetje knuffelen. En Maddy vindt het allemaal leuk en laat het zich welgevallen. Het is een mooi stel.

Vrijdag 1 juni

GG-training

Lekker getraind, lekker weer en een klein clubje. Wat hebben we zoal gedaan?

 • Volgen in al zijn variaties, in een cirkel, zigzaggend in een cirkel, voor en achterlangs.
 • Zitten, af en zitten. Dit gaat heel goed.
 • Zitten, zitten en wacht, voorkomen met zitten en aan de voet. Ook dit gaat goed.
 • Staan, het wordt saai maar ook dit gaat goed.
 • Tanden laten zien, prima.
 • Af-liggen, June heeft het 1 minuut volgehouden.
 • Hekje, June moet wachten wanneer we door een hek gaan. Ze mag er pas door op mijn commando. Met deze oefening wil ze te vroeg op staan en moet ik een paar keer corrigeren.
 • Plaats, dit oefenen we alvast voor de latere cursus. Toevallig vroeg ik er net naar. Het heet nu geen plaats meer, maar vak. June moet meteen naar het vak wat is gemaakt van 4 pionnen. In het
  vak laat ik een potje zien met snoepjes. Ik ga uit het vak en zeg tegen June: “vak” en ze loopt naar het vak en pakt het potje met snoepjes. Ik pak er één uit en geef het haar als beloning.
  Toen Lisette de oefening voor deed had ik Maddy niet goed vast. Ze rent zo naar het potje wat Lisette had neergezet en neemt het meteen in haar bekje. Dit kan ik alvast oefenen voor later.