Jeugd veldwedstrijd Steenbergen 2012

Woensdag 3 oktober 2012

IMG_1015Vroeg op weg naar Steenbergen

Heel vroeg op voor de veldwedstrijd in Steenbergen georganiseerd door de Weimaraner Vereniging. Kwart over 6 rijden Maddy en ik weg, we moeten langs Den Haag en Rotterdam en daar staan altijd files ‘s morgens en die wil ik voor zijn. Dat lukt, we hebben geen file gehad en 07.50 uur rijden we Steenbergen binnen. Maddy is nog niet uit geweest en ik weet een leuk plekje waar we even kunnen wandelen en waar Maddy haar behoefte kan doen. Rond 08.00 uur arriveren we in café ‘t Goedeleven. Even vraag ik me af of we hier wel goed zijn, het hele parkeerterrein is nog leeg. Gelukkig komt daar Jur Deckers aan met Hazey. Jur komt uit Friesland en ook hij kon vlot doorrijden. Langzaamaan druppelen de deelnemers binnen. Er is slecht weer voorspeld, gelukkig heb ik wel droog gereden.

Op weg naar de velden

Eerst rijden de auto’s van de open klasse weg en daarna de auto’s van de jeugdklas, wel zo overzichtelijk. Twaalf deelnemers in de jeugdklasse en rond 09.15 uur gaan we op weg. Het is best een eind rijden naar de velden. Onze keurmeester is de heer Antonissen, een voor mij onbekende keurmeester. Helaas beginnen de eerste druppels regen al te vallen tijdens de eerste loop. Dorit Fiedler begint als eerste met haar reu van rond de twee jaar. Dorit moet goed op de keurmeester letten, maar ik zie dat ze toch haar eigen plan trekt en meer naar rechts loopt ipv aan de linker kant blijven. Een goed besluit want tegen een dijk staat de reu voor, Dorit schiet en het is een mooi punt. Tweede loop is voor Fred met zijn jonge teef Belle van 9 maanden. Samen met Maddy is zij de jongste, Maddy is 13 maanden oud. Belle laat al een mooi parcours zien, ze rent mooi door de bieten en maakt ruime slagen. En ook Belle komt voor wild, ze staat even voor, Fred schiet en het punt is gemaakt. Er is afgesproken dat zodra de hond voorstaat de beurt afgelopen is. De jonge Drentsche Patrijs van Hans Verhaar maakt het bont, ze rent mooi ruim en heeft wild in haar neus. Hans rent er naar toe, maar de Drent kan het niet vastmaken. Ze kan het niet uitstaan en gaat achter de fazant aan, zoekt het en is totaal uit de hand.

Ze moet allang komen van Hans en de keurmeester maar daar denkt de Drent anders over. Ze neemt wel drie velden in beslag, leuk voor haar, maar minder voor diegene die na haar lopen. Eindelijk kan Hans haar aanlijnen. Maikel is aan de beurt met Bieke, wat een genot om naar te kijken, wat loopt Bieke mooi en makkelijk. IMG_1049Hele ruime slagen, mooi op de wind, profiteert ook goed van de wind. Ondertussen is het echt hard gaan regenen, maar dat maakt voor Bieke niets uit. Verder en verder lopen ze, naar een ander wat ruiger veld. En daar staat ze voor, we horen een schot en daar vliegt de fazant. Echt geweldig. Jur is aan de beurt met Hazey, het stort regent! Hazey maakt ruime slagen, maar helaas geen wild. Hierna kan ik de honden niet meer zien lopen, ze verdwijnen achter een dijk.

Tiende loop

Het duurt lang, echt lang. Nummer 8 en 9 moeten mee in de jeep naar de velden. Hierna zijn wij aan de beurt, maar de veldbegeleider vertelt ook dat 12.30 uur de lunch is. En je raadt het al, eer hij terug is met de honden is het 12.30 uur en tijd voor de lunch. Die is heerlijk en rond 13.30 uur zijn we weer bij de velden. Ook Maddy en ik moeten in de jeep, Maddy springt er makkelijk in. Daphne met haar Picard moet ook mee. Maddy en ik moeten het veld rechts aflopen en de wind staat schuin op het veld. Dit is weer zo’n veld wat ik normaal gesproken anders zou aanpakken. Dit vertelt Daphne ook later. De bieten staan laag en Maddy heeft haar neus veel te laag, even rent ze nog wel maar de animo wordt steeds minder. Dan vindt ze een stuk karkas onder de bieten en is het helemaal gedaan. Is er meer van dit soort lekkernijen? Nee Maddy hier zijn fazanten die je moet vinden. De loop is slecht en al snel hoor ik de toeter. De keurmeester vindt het een goed idee als ik met hem meeloop om de loop van Daphne te bekijken. Hij vindt dat ik veel ervaring moet opdoen door veel te kijken. Kan wel zijn, maar ervaring in het kijken heb ik wel, ook in het lopen van wedstrijden. De veldaanpak heb ik altijd lastig gevonden. Met June had ik het geluk dat zij zelf goed de wind zocht en goed veld nam, zij had mij eigenlijk niet nodig. Nu met Maddy is het een ander verhaal omdat zij dat niet doet en de ervaring en (tot nu toe) aanleg mist om het veld goed aan te pakken. Langs de kant is het altijd veel makkelijker, het zelf doen dat is moeilijk. Ik probeer zo veel mogelijk veldjes te zoeken met fazanten, zodat ze veel met dit wild in aanmerking komt. Maar dat wat ik nu doe is het maximale, ik red het niet om nog meer te rijden, te lopen, naar wedstrijden te gaan of te kijken. This is it, mijn fysieke gesteldheid laat niet meer toe.

IMG_1151
foto’s deze pagina Natasja van Heesch

Antonissen

De keurmeester is aardig, vertelt veel en geeft aan wat hij goed vindt en wat hij anders zou doen. Hij vond van mij dat ik onder de wind moest lopen en dit vindt hij ook weer van Daphne. Ook vindt hij dat wij beiden te veel rechts lopen waardoor de honden niet genoeg ruime slagen maken. Daphne’s hond loopt wel mooi, mooie ruime slagen – aan de linkerkant. Daphne stuurt haar hond bewust naar rechts, daar zijn een paar fazanten in gevallen zei de keurmeester. Dat klopt want even later trekt hij aan en staat even voor. Daphne schiet en het punt is gemaakt. Toch zei de keurmeester dat volgens hem de hond nooit tot voorstaan kon komen als hij zo loopt. Hier heeft hij toch ongelijk in. Maddy en ik mogen het nog eens proberen, maar fazanten zitten hier niet meer daar ben ik van overtuigd. En zo krijgt mijn hondje helemaal geen motivatie. Deze loop was dus helemaal slecht.

Beoordelen

Er zijn nog wat hondjes die voor nog een loop mogen gaan, om ze voor wild te brengen en om de loop te beoordelen. Wij zitten er niet meer bij, dat hebben we ook niet verdiend. Tegen 16.00 uur is het genoeg geweest en rijden we naar het café terug. In de openklas is er maar 1 kwalificatie gevallen, een eervolle vermelding voor Edwin met zijn jonge teef, prachtig voorstaan kan ze.
In de jeugd zijn er een aantal kwalificaties gevallen. Een goed voor Fred en Belle, een goed voor Dorit Fietler en haar reu, een zeer goed voor de Picard en ….. tromgeroffel een Uitmuntend voor Bieke en Maikel. Super gedaan.

Terugreis

Gelukkig hebben we ook nu geen file en geen regen, we zijn rond half 8 thuis. Een dag waar ik gemengde gevoelens over heb en die moet ik eerst laten bezinken en over nadenken. Tuurlijk Maddy is nog heel jong en een laadbloeier, maar zit het er in? Ik weet het niet. Hoe anders kan het gaan, met June was het veel hosanna en met Maddy totaal omgekeerd.