Examen Elementaire Gehoorzaamheid C

Vrijdag 29 maart 2013

313sized_IMGP1476We zijn er klaar voor

Al de attributen die ik in mijn tas heb meegenomen heb ik grotendeels niet nodig. Het sneeuwt niet meer en ik heb geen last van koude handen. Gelukkig heb ik de lange lijn ook niet nodig. Wel verwissel ik na het examen het schoentje aan Maddy’s voet, want het is zeiknat. Maddy heeft er zin is en is alert. Ik merk dat de hele groep er zin in heeft, men is er klaar voor. Keurmeester is Marry. Zie ook week 13.

Indeling

Jolet heeft een indeling gemaakt met waar we moeten staan, deze plaats moeten we steeds aanhouden. En ik bén hier blij mee, want ik sta helemaal aan de buitenkant. Dat is beter voor Maddy met het afliggen en ze staat naast haar maatje Dyerza.

De examen onderdelen

  Volgen

Eerst met z’n allen volgen, linksom, rechtsom, rechtdoor, links, rechts, zit. Het gaat goed, wel gaat Maddy af en toe met haar neus naar de grond, soms wil ze een takje pakken, ik moet iets meer moeite doen om haar aandacht vast te houden.

  Staan, betasten en tanden laten zien
Eén voor één moeten we naar voren komen, ik laat Maddy staan, met koekje, en ze blijft goed stilstaan ook als Jolet haar betast. Ik loop naar achteren om aan te geven dat het einde oefening is en dan loop ik weer een paar passen naar voren en laat Maddy’s tanden zien. Prima gaat dit.

313sized_IMGP1555  Volgen zigzaggend

We staan allemaal weer op ons plekje en we moeten één voor één zigzaggend volgen langs de groep. Maddy doet het prima, wel moet ik weer moeite doen om haar aandacht vast te houden. De hele groep doet het prima, ook de Newfoundlanders.

  Afliggen en blijven

Heel spannend voor Maddy en mij en ik moet als enige C’er 15 stappen bij Maddy vandaan lopen. Maddy gaat wat moeizaam liggen, ik moet het commando twee keer herhalen. Dan loop ik weg en is het hopen en duimen dat ze blijft liggen. Maddy ziet een takje en wil dat hebben, gelukkig pakt ze het liggend. Ze kauwt erop en zo is ze lekker bezig. Ik zie dat ze veel meer op haar gemak ligt naast Dyerza en aan de andere kant ligt niemand. De afgelopen drie lessen lag ze tussen twee Newfoundlanders in en sinds ze allebei om de beurten bij Maddy kwamen buurten tijdens het af-liggen, gaat het mis de laatste twee lessen. Halverwege gaat Maddy zitten, shit! ik loop naar haar toe, maar voordat ik helemaal bij haar ben, gaat ze zelf al weer liggen en kauwt verder op haar takje. Pff. Alle andere honden blijven liggen op de Australian Shepperd na, ook hij gaat zitten. Maar zijn baas geeft een ferme commando op afstand en dat helpt. Mocht Maddy nog de intentie hebben om te gaan staan, dan liet ze dat nu wel uit haar hoofd. Ik ben enige dank aan mijn buurvrouw verderop in de rij verschuldigd denk ik.

  Volgen individueel

Dit gaat beter, ik kan goed Maddy’s aandacht vasthouden en ze kijkt mooi naar mij op. Alle volgcommando’s volgen we op, bij de halt de eerste keer moet Maddy liggen en de tweede keer moet ze zitten. Ik moet het ‘af’ commando herhalen maar verder gaat het prima en ben ik dik tevreden. Weer doet de hele groep het prima, het ziet er tot nu toe veel beter uit dan de EG-B examen.

313sized_diploma EG C Maddy  Terug plaats

Jolet heeft een vak gemaakt rechts van het veld, aardig privé zeg maar. Wij zijn als laatste aan de beurt en tot nu toe gaat het heel goed allemaal, dit onderdeel is voor de B’ers vaak een struikelblok geweest. Dyerza en de Australian Shepperd hebben wat hulp nodig bij het afliggen.
Ik sta met Maddy ongeveer 10 stappen bij het vak vandaan en kijk steeds Jolet aan of ik verder kan gaan met de oefening. Maddy volgt mij naar het vak, ze gaat zitten – alles op mijn commando- ik doe de riem af en hou het nog even in mijn hand. Ik zeg “af” en weer moet ik het twee keer herhalen. Ze zweeft boven de grond en dit wil ik niet. Wanneer ze helemaal ligt, leg ik de riem naast haar neer met toch maar het ‘oude’ doosje. Het ‘nieuwe’ doosje vond ze zó spannend vanmorgen. Ik loop 10 passen bij het vak vandaan en dan roep ik Maddy. Ze komt snel naar me toe, ik heb wel een koekje in mijn handen. Ze komt voor me zitten en blijft dit doen. Dan kijk ik Jolet aan en Maddy wil voordat ik het zeg ‘aan de voet zitten’. Ik probeer haar tegen te houden en dat lukt, maar het is een beetje rommelig nu. Dan gaat ze toch iets te vroeg ‘aan de voet’ zitten, snel geef ik het commando. Ze gaat anders ‘aan de voet’ zitten namelijk voorlangs. Ik ben hierdoor een beetje in de war, later bedenk ik me dat dit natuurlijk ook prima is, als ze maar ‘aan de voet’ gaat, of dit nu voor- of achterlangs is. Dan zegt Jolet: “je bent klaar, je kan naar de kantine, maar je mag natuurlijk ook blijven kijken”. “Ben ik klaar”, vraag ik vol ongeloof. “Ja zeker”, krijg ik als antwoord. Jippie! en volgens mij zijn we geslaagd.

  Voorkomen

Ik blijf kijken naar de rest van de groep, want de B’ers moeten deze oefening doen en ze doen het prima. Ook dit is vooral voor de Newfoundlanders spannend, maar wat zijn ze goed vooruit gegaan. En wat doen Dyerza en Djuna het goed, wat een verschil met de vorige keer. Toen zijn ze gezakt voor hun B, maar nu zijn ze vast geslaagd. Ik zie Jolet ook steeds blijer rondlopen, het ziet er allemaal heel goed uit. Het zit erop en uitgelaten gaan we met z’n allen naar de kantine, de sfeer is héél anders dan bij het vorige examen. Het baasje van Dyerza heeft zelf appeltaart gebakken en dat laten we ons allemaal goed smaken. Alle honden gaan mee naar binnen, behalve de Shepperd en de Border Collie, zij hebben een wat korter lontje. De andere honden kunnen het prima met elkaar vinden. Na een tijdje komt het verlossende woord van Jolet: “We zijn allemaal geslaagd”.313sized_EG C puntenlijst Maddy Yes! knap van Maddy en mij, vooral omdat ze een zere poot heeft. Gisteren zag het er heel anders uit, toen dacht ik toch echt dat we het over drie maanden weer zouden moeten doen, omdat ze zo moeilijk en achterlijk liep. En heel knap van de anderen, ik zal ze nog missen, die gekke Newfoundlanders. De Border Collie heeft de hoogste punten van het B-examen. Maddy en ik hebben 254 punten, een mooi cijferlijst. Veel mooier dan het B-examen. Een blije Liana gaat naar huis met een mooie Maddy. Dank je wel Jolet voor de trainingen!

Gaan we verder?

Ik denk er nog even over na. Het was niet de bedoeling, maar nu vind ik het toch ook wel jammer om te stoppen. Wel gaan we dan naar de maandag, naar de groep van Marry en Heleen. Dan wordt het serieus en doen we de cursus Gedrag en Gehoorzaamheid Beginner