Zondag 6 augustus

De familie Patrijs wordt weer eens opgezocht, ben blij dat ze er nog met zo velen zijn. Ik besluit om mijn dummytas niet mee te nemen, want het jachttrainingsgroepje zal wel weer op ‘mijn’ veldje zijn. Niet dus.

Blaffende honden

Wat is dat toch. Als mijn honden op andere honden afstuiven, soms blaffend vooral June, dan is er paniek en soms veel commentaar. En nu stormen een paar Jack Russels lelijk blaffend op mijn honden af. Wat doen June, Maddy en Blaine? Niets, helemaal niets. Blaine vindt het een beetje raar en spannend en de rest loopt stoïcijns door. Heerlijk. Het gaat nog even door, want even verder stormt een Labrador op Blaine af en rent achter haar aan. Dit vindt Blaine niet leuk en ik ook niet, wanneer ik een brul geef is het klaar. Kijk mevrouw van de Jack Russels, als u nu iets strenger op treedt tegen uw honden dan houden ze wel op. Een “nee, niet doen hoor” op een zachte toon helpt niet echt. Ik snap het wel hoor, mijn honden zijn groot en vooral Blaine wild en groot maar met een hart van goud. Het gebeurt trouwens niet vaak dat ze op andere honden afstuiven.

Oefenen

We gaan ’s middags naar de Bavo, we zijn bij pa geweest en dan dan zijn we altijd te laat thuis om nog ergens anders heen te gaan. Wel neem ik wat spullen mee om te oefenen. Drie lijnen, met wat hulp hier en daar gaat het best aardig. Van te voren heb ik de grote zware vossen of hazendummy weggelegd. Na de wandeling mag Blaine het halen. Ze zoekt heel goed en brengt het netjes. Wanneer ze vlakbij me is gaat het mis, ze rent me voorbij  en is heel uitdagend. Ik reageer niet en loop steeds weg. Dit vindt ze geen leuk spelletje en uiteindelijk komt ze naar me toe en geeft het af.

Maandag 7 augustus

En weer stormt een hond blaffend op mijn honden af en weer doen ze niets terug. Ben stiekem heel trots op ze. Ik heb gisterenavond een konijn uit de vriezer gehaald om er ’s middags mee te oefenen, maar dan moet ik het wel meenemen……

Dinsdag 8 augustus

Vreselijke man

Wat is dat toch met mensen en kleine honden. June loopt ver achter mij, Maddy is in de bosjes en Blaine zoekt haar speeltje. We lopen langs de kinderboerderij en het is 08.00 uur. Er komt een man aan met een Teckel aan de riem. Blaine heeft haar speeltje gevonden en ziet de Teckel, hé dat is leuk. Nou niet dus, de Teckel is er niet van gediend en probeert weg te komen, maar ja dat gaat niet als je bent aangelijnd. De man tilt zo de Teckel omhoog aan de lijn, lekker diervriendelijk. Ik had moeten zeggen dat ik hem voor dit aan ga geven bij de politie. Inmiddels komt Maddy ook kijken en de paniek bij de man is helemaal toegeslagen. Niets aan de hand, geen gegrom, geen geblaf, alleen gezonde nieuwsgierigheid van een jonge hond en ja ze is groot.

Het moet niet gekker worden

Ik wordt voor alles uitgemaakt. De honden moeten aan de lijn, ze bijten en zijn vals, aangeven bij de politie??, ze poepen veel. Ik heb hem verteld dat ik ze niet aanlijn en dat ik zakjes bij me heb en hij mag me gerust aangeven. Alleen weet ik niet waarvoor. Sommige mensen snappen echt niets van honden. Maar ik ben hier wel door van slag en haat dit.

Konijn blijkt geen konijn te zijn

Weer vergeet ik om het wild mee te nemen, dan maar even oefenen in de tuin. Ik pak het beestje uit en ik zie op het papier ‘vosje’ staan. Huh, het is helemaal geen konijn, dan maar dit gebruiken. Ik verstop het en Blaine mag het zoeken en apporteren.

Zoek

Met veel aanmoediging gaat Blaine het vosje halen, maar helaas halverwege legt ze het neer. Nog meer aanmoedigingen en uiteindelijk heeft ze het gepakt en netjes afgegeven. Heel, heel goed. Een vos apporteren is niet vanzelfsprekend voor een hond, het is roofwild en geeft een hele sterke geur af, dit vinden ze niet fijn.

Maddy en June

Ik kon hen niet overhalen om het vosje te apporteren, helaas.

Woensdag 9 augustus

Geen drama’s tijdens het uitlaten op de Bavo vanmorgen en ’s middags hebben we heerlijk gewandeld.

Om 09.00 uur moeten Blaine en ik in Mijdrecht zijn voor de jachttraining. Lees meer. Nog twee lessen en dan is het afgelopen.

Donderdag 10 augustus

Ik neem voor Blaine een rattendummy mee en een plastic eend. Eerst een verloren zoek en ook dit gaat uitstekend. Wat doet madam? Ze heeft het warm gekregen van al het zoeken en stapt de greppel met water in – waar ze altijd even een frisse neus haalt – met de rattendummy. Oh nee! Het is een beetje nat geworden. De eend die ik stiekem bij het water heb neergelegd wordt ook uitstekend gehaald. We staan ver van het water, ik geef een ‘vooruit’ en weg is ze. Geen getreuzel en geneuzel. Ze moet even zoeken voor de eend, ze moet goed onder de wind komen en dan heeft het gevonden. Ze zwemt terug en dan gaat het met het afgeven mis. Ze houdt de eend de hele tijd in haar bek, na een tijdje geeft ze het op en kan ik het pakken.

Vrijdag 11 augustus

Wat zal het zijn?

Maddy staat voor, prachtig voor, Blaine ziet het en staat achter Maddy voor, ook June is zeer geïnteresseerd. Maddy houdt het niet meer en springt in. Ik gok op een haas en dat klopt. Het beestje krijgt 3 honden op zijn dak en hij weet te ontsnappen. De honden zijn helemaal gek, springen door het hoge gras, soms zie ik een koppetje boven het gras uitkomen met verwilderde vragende ogen.

Wegwezen

Wat zie ik daar? De ontsnapte haas en hij rent via de brug met daaronder de drukke weg met ervoor een sloot. Maar met zo’n haas laten ze zich echt niet weerhouden door een sloot. Ik moet voorkomen dat ze die kant op rennen. Blaine komt mijn kant op rennen en ik lijn haar aan. Maddy komt niet en oudje June vertikt het ook om te komen. Ik roep en fluit en loop de andere kant op. Eindelijk komt June, maar ze kwijlt heel erg, nadat ze een beetje heeft overgegeven draait ze zich weer om. “Nee June hier blijven”, June loopt door. “June, JUNE!” Ik probeer haar nog te grijpen, maar ineens kan ze snel lopen de boef. Na 10 minuten komen de dames eindelijk mijn kant op.

En wat is het nu?

Blaine staat nog voor op een paar Patrijzen.

Zaterdag 12 augustus

Hiep hiep hoera Maddy is 6 jaar.

De verjaardag is in huiselijke kring gevierd. Gisteren heeft ze zich al getrakteerd op mooi voorstaan op een haas, met de nodige lol daarna. Vandaag kwam er ook van alles voorbij, vooral Patrijs en Fazant. Dochter Blaine en June mochten ook delen in deze feestvreugde. Gelukkig had Maddy nog even tijd om voor een foto te poseren.

Kraai

’s Morgens met een kraai een verloren zoek gedaan. Eerst moest ik het beestje bijna zelf zoeken, maar gelukkig komt ze het toch brengen. De tweede keer gaat uitstekend.

Konijn

‘s Middags geoefend met een konijn, nou dat valt niet mee. Treuzelen met pakken, steeds neergooien. Een iets andere tactiek, aanlijnen, volgen en vast, dit gaat heel goed. Pffffffff…..

Vandaag komen we de nodige fazanten en Patrijzen tegen, met mooi voorstaan werk. Eén keer verknald June het door in te springen.