Zondag 15 januari

Koud, maar lekker

Heerlijk weer om te wandelen, het heeft flink geijzeld, gehageld vannacht, ik moet een dikke laag ijs van mijn autoramen afkrabben. Maar het is droog, yeahhh.

Als ik door het ruigte in Zwaanshoek loop met de honden zie ik dat alles flink nat is, hier gaat geen fazant zitten natuurlijk. Klopt ook want we zien er geen één. Maddy is een beetje misselijk, ze gaat meteen veel gras eten en is niet in haar normale doen. Ze rent wel en is weg, maar niet zoals anders, dan is het een raket die door de velden gaat.

Oefenen

Met Blaine doe ik wat GG-oefeningen, het gaat aardig. Ze is er alleen niet met haar hoofd bij, ze kan veel beter.

Maandag 16 januari

De honden zijn best braaf met andere honden, vechten doen ze nooit met andere honden, bijten ook niet, heel af en toe stellen ze zich dreigend op. Nu ze met z’n drieën zijn vindt June het nodig om de leider te spelen (dit is ze ook). Wanneer er andere honden aankomen kan ze er nog wel eens blaffend op af gaan om ze weg te jagen, weg van haar roedel. Dit lukt meestal ook nog, meestal druipen ze af, vaak is dit ook een katalysator voor de andere twee, zij gaan er dan ook op af. Dit is soms irritant, zeker als het een wat bange hond is, want dan voelen ze zich helemaal sterk. Veel honden gedragen zich onderdanig met drie van die grote honden, de baasjes hebben ook vaak schrik en zijn opgelucht wanneer er helemaal niets aan de hand is en dat ze gewoon vriendelijk zijn. Blaine is vaak speels en wild en bij een al bange hond werkt dit ook niet. Mijn motto is vaak laat ze het zelf uitzoeken, alhoewel ik wel uitkijk bij bepaalde honden. Sorry, maar daar kan ik weer niets aan doen.

Blaffende honden bijten niet

Waar mijn honden echt niet tegen kunnen is blaffende honden. Wanneer ze dit horen en de honden komen blaffend hun kant op, dan wordt een vlam in hun lijf ontstoken en vliegen ze er op af. Blaine doet maar wat en rent mee met de anderen om erbij te horen. Dit ziet er vaak gevaarlijk uit, dat snap ik best, dat vinden de honden ook. Eerst zijn ze heel stoer en vervolgens rennen ze bang weg. Ik vind dit vervelend maar kan niet het gedrag sturen van andere honden, al helemaal niet als het een stuk verder weg is.

Bange blaffende honden

Vanmorgen gebeurt dit ook, wij lopen gewoon rustig op het pad, aan de overkant loopt een bospad en via een betonnen platte brug kun je daar komen. Mijn drietal hoort dit en weg zijn ze, met z’n drieën rennen ze op de andere twee af. De bruine rent er meteen vandoor en de witte maakt ook dat hij wegkomt. June en Blaine komen vrij snel terug, Maddy nog niet. “Wil je je hond roepen, die van mij durft er niet langs want die bijt”, roept het baasje. De eerste keer moet nog komen dat Maddy een andere hond bijt. “Jou honden komen blaffend hun kant op”, zeg ik nog net niet hard genoeg. Afijn ik roep Maddy, maar ja die geeft niet snel op natuurlijk. “Komt ze”, roep ik. “Nog niet, het blijft een Weimaraner hè”. GRRRRRRRR, wat weet zij nu van Weimaraners, ik hou wijselijk mijn mond. Even later komt ze naar me toe gerent en het leed is gestreden. Wat is er nu gebeurd eigenlijk? Helemaal niets.

Bloed

Ik zie bloed! Het komt van Maddy’s voorpoot, hè getsie. Ik kijk er naar en zie dat er een sneetje bij haar voetzool is, aan de zijkant. Ze loopt er niet op, maar dit gaat weer even duren natuurlijk. Heeft vast die bruine hond gedaan, geintje.

Kwispelen

Maddy ziet een klein hondje en gaat er naar toe, de hond is aan de riem en ik weet niet waarom. Maddy staat bij het hondje, het baasje blijft rustig en het hondje kwispelt en Maddy vindt het leuk. Ik roep en dan komt ze, zie niets aan de hand.

Gisteren niets, vandaag wel

Omdat ik straks naar de huisarts moet houden we het op een rondje Bavo, vanmiddag gaan we wel langer. Het wordt Zwaanshoek en het is meteen prijs, Maddy heeft het druk in het begin al. Hmm, volgens mij zit hier wat en dat denkt Blaine ook. alleen is het een rot punt zo vlakbij de parkeerplaats en de weg. Ja hoor een fazant vliegt op, een mooie haan. Blaine rent weg en ongetwijfeld Maddy ook, ik fluit en gelukkig komen ze er weer aan. Eerst Blaine en later Maddy. Het sneetje op Maddy’s voet bloedt ook weer, Blaine en Maddy hebben gestoeid en nu zit er ook bloed op Blaine’s oor. We komen gedurende deze wandeling nog 4 fazanten tegen.

Show

Gisteren op de valreep heb ik Blaine ingeschreven voor de show van Eindhoven, keurmeester de heer van Iersel. Sandra wilde ook inschrijven, maar Puk is ziek geweest en erg afgevallen, zij krijgt Puk niet op tijd op gewicht. Jammer, maar begrijpelijk.

Dinsdag 17 januari

Ahhhhhh

Ik ben een riem kwijt, de mooie leren met die – patserige volgens velen – messing ketting. Het zou zomaar de riem van Jeska kunnen zijn, die bijna 20 jaar oud is. Ik zoek en zoek, inmiddels is het pikkiedonker, ik moet het toch vinden? En vind ik het niet, dan toch zeker één van de drie geweldige jachthonden. Zij zeker niet, al waar hun naar zoeken zijn muizen. Ik word steeds meer ongeduldig en kwaad en reageer dat af op de honden. Blaine blijft maar tegen me op springen, June blijft maar om koekjes bedelen en Maddy? Ja die zie ik eigenlijk niet. Ga verdorie die riem zoeken, grrrrr. Onverdiende zaken rijden we naar huis, zonder de 20 jaar oude riem, het is om te huilen. Zo erg dat ik bijna achterop een andere auto opknal. De Peugeot heeft goede remmen, dat is gebleken. Het is meteen een wake-up call, met bibberende benen en volle aandacht rijden we verder.

Slecht nieuws

Van Jolanda hoor dat haar Luna ernstig ziek is, zij is een dochter van Darcy en een zus van June. Bij navraag hoor ik dat het om een mastocytoom gaat type 3. Dit is echt foute boel, die stomme mastocytomen! Ik ben bekend met type 1 of 2 en die groeien niet zo snel en zijn niet zo kwaadaardig, type 3 is dat wel. Die komen juist weer vaker voor bij Boxers en Goldens. Oh waarom nu! Ze zijn zo gek op Luna. Tuurlijk speelt dit ook mee met het verhaal van de riem. Ik wens Jolanda en familie heel veel sterkte toe en hopelijk kunnen ze nog een tijd van Luna genieten. Nu is ze nog ondeugend, vrolijk en eet goed.

Woensdag 18 januari

Yeahhhhhh

Ik heb de riem gevonden, zo blij. Niet dankzij die geweldige drie jachthonden, muizen, fazanten, you name it, zijn belangrijker. Het ligt in het laatste stuk ruigte waar we gisteren liepen, ik had al het idee dat het hier zou kunnen zijn. Niet omdat ik nu zo bijdehand ben, maar ik check geregeld of ik alle drie de riemen nog om, dit heb ik gedaan toen we door de eerste 3 velden liepen, maar van de laatste wist ik het niet zo zeker. Als beloning krijgen de honden in de auto een bullepees, als dank voor hun hulp……

Jachttraining

Dit heb ik ’s morgens met Blaine en het is koud!!!, lees meer.

Vrijdag 20 januari

Helaas heeft Blaine tegen de ochtend een paar keer overgegeven en June moest ook weer een paar keer naar buiten. Ik heb niets gehoord gelukkig, Ella was de klos.

Boos

De ochtendwandeling bevalt niet, ik sta net te laat op en daardoor is alles laat. Ik sta het liefst 06.00 uur op, nu ja niet het liefst omdat ik het zo fijn vindt, maar omdat ik dan rond 08.45 uur op mijn werk ben. Al de hele week gaan de honden naar zo’n hangjongerenplek, hier ligt veel troep. Ze hebben hier een fikkie gestoken, er ligt verbrand hout, ik zie wietzakjes, er liggen vast etensresten. Afijn het heeft veel aantrekkingskracht op de honden. Blaine heeft al veel hout binnengekregen en papier, misschien daarom het overgeven en Maddy ook het nodige. Gisteren ben ik al heel kwaad geworden, vanmorgen ontplof ik bijna. Met al mijn kracht gooi ik de drie riemen naar alle drie, Blaine en Maddy maken dat ze wegkomen en June heeft nog een reprimande nodig. Blaine heeft zoiets van wauw, die is serieus boos, ze kijkt me verward aan en waagt het echt niet meer om iets van dat haardvuur te eten. We lopen verder en ik weet niet beter of Maddy loopt mee, niet dus. Ik zie haar nergens, even bekruipt mij het gevoel dat ze weer naar dat houtvuur is. Nah dat doet ze niet, toch? Omdat ze er nog steeds niet is en ik toch echt naar mijn werk moet ga ik toch maar naar dat houtvuurkamp dinges kijken. Ze komt me gelukkig tegemoet en heeft een zwarte veeg op haar snuit, je kunt wel raden waar ze was. Woest ben ik en geef haar een harde pets voor haar kop. Niet mijn stijl, het is op het verkeerde moment en het gebeurt zelden. Maar nu! Ik kook, het is ook meer van ongerustheid en bezorgdheid.

Middag

Je zou zeggen de honden hebben geleerd van vanmorgen, nee dus. Wanneer we in de buurt van het haardvuur zijn, rent Maddy meteen die richting op, met de anderen in haar kielzog. De vlam is weer ontstoken bij mij, Blaine en June stoppen snel, maar Maddy heeft iets gepikt en loopt snel weg. Nu geef ik een flinke tik met de riem en hier lijkt ze van te schrikken. Maar dat moet nog blijken.

Cursus KV Rijnland

Blaine en ik gaan vanavond voor het eerst naar de cursus Elementaire Gehoorzaamheid B, lees meer.

Zaterdag 21 januari

Traagjes

Blaine is niet helemaal in haar hum, dunne ontlasting en stukken minder druk, kliert maar één keer heel even met Maddy en gaat lang niet zo veel weg. Het komt niet vaak voor, maar de honden spotten niet één fazant.

Oefenen

Wanneer we langs de sloot lopen gooi ik een dummy neer, om straks een ‘vooruit’ te doen. Weet ik veel dat ze even later in de buurt van de dummy een muizenhol hebben. Laten we het erop houden dat de ‘vooruit’ niet goed gaat. Ik doe het later nog eens, maar dan op het pad en dat gaat prima.